STUDENT : JOSIPA VUKŠIĆ
MENTOR : Doc.dr.sc. TIHOMIR PRUSINA
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2020) : TEHNOLOŠKI PROCES PROIZVODNJE VINA ŽILAVKA VINARIJE VILINKA
SAŽETAK : Vinova loza uzgajana je u Hercegovini još od doba Ilira pa sve do danas. Područje Hercegovine je po pitanju klime raznoliko. Pod jakim je utjecajem jadranske klime. Vinogradi u Hercegovini nalaze se na nadmorskoj visini do 650 metara. Proizvodnja vina složen je tehnološki proces.
Podrum Vilinka se nalazi u naselju Sretnice, grad Mostar. Ovaj proizvođač vrši preradu grožđa iz vlastitih vinograda koji se nalaze na lokaciji Sretnice, svega nekoliko stotina metara udaljenih od podruma koji je u samom naselju Sretnice, te po potrebi i otkupljuje i prerađuje grožđe iz mostarskog vinogorja.
Od bijelih i crnih vina u vinariji Vilinka pune se vina: Žilavka, Chardonnay, Blatina, Trnjak i Cabernet sauvignon. Bijelo vino „Vilinka Žilavka“ se proizvodi od sorte grožđa Žilavka i po potrebi od pratećih sorti Bena i Krkošija, s minimalno 85% udjela sorte Žilavka.
KLJUČNE RIJEČI : vino, žilavka, vinova loza
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875