STUDENT: IVAN KREŠIĆ
MENTOR: PROF.DR.SC. JOZO GRBAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2018) : PRIMARNA PRERADA MLIJEKA I PROIZVODNJA SVJEŽEG SIRA U MLJEKARAMA SREDNJEG KAPACITETA
SAŽETAK: U radu je prikazan kemijski sastav i osobine mlijeka, obrada mlijeka, dodaci koji se dodaju u mlijeko, osnovni procesi proizvodnje sira, te je opisan proces proizvodnje svježeg sira u mljekarama srednjeg kapaciteta. Proces proizvodnje svježeg sira započinje obradom i pripremom mlijeka. U pripremljeno mlijeko dodaju se mikrobne kulture (0,5 do 1% mezofilnih bakterija mliječne kiseline) i sirilo. Mlijeko se zatim puni u kade po Schulenburgu. Nakon toga slijedi proces sirenja i kontrola kiselosti. Kada se postigne kiselost gruša od 4,94,6 pH sirni gruš se cijedi do propisane suhe tvari i izdvaja sirutka.
KLJUČNE RIJEČI: mlijeko, proizvodnja sira, svježe mlijeko
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875