TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

 

Znanstveno područje:      Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:             Prehrambeno inženjerstvo 

Nastavni predmet:            Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda

Tema rada                          prihvaćena je na 55. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj  28.2.2020. godine

Mentor:                dr. sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.

 

Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda učenika Osnovne škole Marin Držić na Buni

Ivana Soldo, 383/DS

U novije su vrijeme adolescenti podložni vanjskim utjecajima u svim područjima života, pa tako i u prehrani. Stjecanje loših prehrambenih navika u adolescentnoj dobi odražava se na zdravstveno stanje u trećoj životnoj dobi. (Colić,Bairć 2000.) Mlijeko i mliječni proizvodi spadaju u skupinu namirnica koje su važne za pravilan rast i razvoj kostura jer su bogati kalcijem i proteinima. (Colić Bairć, 2000.) U ovom radu obrađuju se podatci dobiveni anketiranjem adolescentnih učenika Osnovne škole Marin Držić na Buni. Jednostavnim upitnikom, temeljenom na FFQ metodi, dobiveni su opći, demografski i podatci o učestalosti konzumiranja određenih skupina mliječnih proizvoda. U teorijskom dijelu opisuju se mlijeko i mliječni napitci, fermentirana mlijeka, tvrdi, svježi i sirni namazi. Na kraju rada odgovara se na pitanje o učestalosti konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda te su predstavljeni podatci o zadovoljavanju preporuka za mliječna serviranja. Rad se zaključuje raspravom gdje su predstavljena moguća rješenja problema koja uključuju podizanje svijesti o važnosti konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ključne riječi: mlijeko, mliječni proizvodi, fermentirana mlijeka, sir, adolescenti, konzumiranje

Rad sadrži:          66 stranica

                               7 slika

                               25 tablica

                               18 grafikon

0 priloga

                               51 literaturnih referenci

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Marija Jukić–Grbavac, doc. ̶  mentor
  2. sc. Jozo Grbavac, izv. prof.r ̶  član
  3. sc. Stanko Ivanković, red.prof.. ̶  član

 

 

Datum obrane: 21. 9.2020.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh