TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje:      Zootehnika

Znanstveno polje:             Agronomija

Nastavni predmet:            Prerada mlijeka

Tema rada:                         je prihvaćena na sjednici Znanstveno – nastavnog vijeća održanoj 04.02.2020.  godine

Mentor:                                Dr.sc. Marija Jukić – Grbavac, doc.

 

Kemijski sastav i higijenska kakvoća sirovog kozjeg i ovčjeg mlijeka s otkupnog područja sirane Puđa

Mate Vukadin, 396/R

 

Sažetak:Iako je u današnje vrijeme u svijetu proizvodnje mlijeka najveću ulogu ima kravlje mlijeko, s godinama kozje i ovčje mlijeko postaje sve popularniji proizvod, kao i mliječni proizvodi. Smatra se da je kozje mlijeko po strukturi najbliže kravljem mlijeku, dok sadrži manje masnoće, što ujedno pomaže i u probavi mlijeka. Kozje mlijeko se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta. Cilj ovog rada je prikazati odlike proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka, njihov sastav i kemijske i higijenske osobine. Uz to, cilj rada je prikazati trendove proizvodnje mlijeka u posljednjih nekoliko godina, pasminsku strukturu na kojoj se ta proizvodnja temelji te najvažnije tehnološke sličnosti i razlike u proizvodnji ovčjeg, kozjeg mlijeka s otkupnog područja  sirane Puđa. Posebna pozornost će biti posvećena  prikazu kakvoće i kvalitete mlijeka s ciljem unpređenja primarne proizvodnje.

Ključne riječi:Kozje mlijeko, ovčje mlijeko, proizvodnja mlijeka, mliječni proizvodi

Rad sadrži:          57 stranica

                               8 tablica

                               8 grafikon

0 priloga

                               39 literaturne reference

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. dr. sc. Marija Jukić –Grbavac, doc. –mentorica
  2. dr. sc. Jozo Grbavac, prof. -član-član
  3. dr.sc. Stanko Ivanković, red. prof. -član
  1. sc. Anita Ivanković, izv. prof. -zamjenska članica

Datum obrane: 27. srpnja 2020.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh