STUDENT/ICA: JASNA SOČE

MENTOR: DR.SC. TIHOMIR MOSLAVAC,RED.PROF.

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2020):TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE MASLINOVOG ULJA PREŠANJEM

SAŽETAK: Maslina (Olea Europaea L.) je zimzelena biljka čiji je najveći svjetski proizvođač Španjolska, a slijedi ju Italija. Ova biljka može dostići visinu 3 – 13 m, a jedno stablo masline može dati 15 - 40 kg ploda što iznosi oko 3 - 8 litara ulja. Maslinovo ulje ima zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja naših krvnih žila, štiti želudac i jetru. Potiče rast tijekom djetinjstva, produžava životni vijek dok istovremeno daje nenadmašiv okus jelu. Maslinovo ulje dobivamo tehnologijom proizvodnje kroz niz operacija kao što su pranje i čišćenje ploda, drobljenje ili mljevenje, miješanje ili priprema maslinovog tijesta, prešanje hidrauličkim prešama i centrifugiranje za dobivanje djevičanskog ulja. Radi održavanja duže trajnosti i stabilnosti ulja potrebno je punjenje u odgovarajuću ambalažu te skladištenje po propisanim uvjetima. Maslinovo ulje je bogato vitamonom E, folnom komponentom, te klorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi i sprječavaju užeglost ulja.

 

KLJUČNE RIJEČI:maslina, maslinovo ulje, prešanje, proizvodnja, antioksidansi, klorofil

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh