STUDENT: ADRIJANA RADIĆ
MENTOR: PROF. DR. SC. TIHOMIR MOSLAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA: PROIZVODNJA LJEŠNJAKOVOG ULJA
SAŽETAK: Jezgra lješnjaka prirodan je izvor visokokvalitetnog ulja za potrebe prehrambene i kozmetičke industrije. Cilj ovog rada je pobliže objasniti lješnjak, njegove glavne karakteristike, postupak prerade u ulje i samu kvalitetu dobivenog ulja. Plod lješnjaka podvrgava se strojnom uklanjanju ljuske, a jezgra lješnjaka izvor je kvalitetnog ulja, proteina, minerala, vitamina i drugih sastojaka. Cilj je objasniti postupak proizvodnje lješnjakovog ulja metodom hladnog prešanja, njegov osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina te nutritivnu vrijednost ulja. U procesu proizvodnje dobiva se pogača kao vrijedan nusprodukt s visokim udjelom proteina i zaostalog ulja. Preradom pogače dobiva se brašno koje ima raznu primjenu u prehrambenoj industriji.
Ključne riječi: lješnjak, hladno prešanje, lješnjakovo ulje, pogača
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875