STUDENTICA: SARA GALIĆ
MENTOR: DR.SC. STANKO IVANKOVIĆ, RED. PROF
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2020): PROIZVODNJA TOVNIH HIBRIDA PILIĆA
SAŽETAK: Cilj rada je opisati suvremeni tov linijskih hibrida pilića i istaknuti prednosti ovakvog načina tova. Prikazati uzgojne rezultate i proizvodne ciljeve, prinos najvažnijih dijelova trupa, klaonička svojstva trupa i tehnološka svojstva mesa hibrida koji se najčešće koriste. Posebno je bitno kroz rad osvrnuti se na pasmine i nastanak hibrida pilića za tov, njihovu proizvodnost, karakteristike te obilježja tovnosti. Danas zbog velike konzumacije pilećeg mesa, te zbog pridavanje velike važnosti prehrani u današnje vrijeme u svijetu, detaljno je opisana i nutritivna vrijednost pilećeg mesa Pileće meso predstavlja biološki vrijednu namirnicu s povoljnim aminokiselinskim sastavom, malim sadržajem masti i visokom probavljivošću. Da bi rezultat bio zadovoljavajući, veliku ulogu, te veliku važnost ima sam objekt za tov, mikroklima u tovilištu, hranjenje, napajanje, završetak tova, te obrada trupa nakon klanja. Suvremeni tov pilića bazira se na potrebama potrošača i prerađivačke industrije. Uspješnost proizvodnje ovisi o pravilno odabranom hibridu.
Ključne riječi: suvremeni tov, linijski hibridi, meso peradi
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875