TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Biologija
Tema rada: je prihvaćena na sjednici Fakultetskog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 2016.
Mentor: doc.dr.sc. Danijela Petrović
Pomoć pri izradi: mag.preh.ing. Josipa Krezić
FIZIKALNO-KEMIJSKE I PELUDNE ANALIZE HERCEGOVAČKOG LIVADNOG MEDA
MATEA OSTOJIĆ, 123/DS
Sažetak: Nutritivna vrijednost meda proizlazi iz njegova kemijskog sastava. Med je slatki gusti sok kojeg proizvode pcele medarice od cvjetnog nektara ili od medene rose. Postoje razlicite vrste meda što ovisi o vrsti biljaka i medljike od kojih je dobiven, klimatskim uvjetima i vrsti tla pa mu se prema tome razlikuje i kemijski sastav. U kemijski sastav meda ulaze šeceri (fruktoza i glukoza u najvecoj mjeri), voda, organske kiseline, proteini, vitamini i minerali. Zbog ovih sastojaka, med ima visoku energetsku vrijednost, prebioticka , konzervirajuca, antibakterijska, antioksidacijska i antisepticka svojstva. Nadalje, med se, prema podrijetlu, dijeli na nektarni med i medljikovac, a to se utvrduje kroz senzorske analize (miris, boja, okus, stupanj kristalizacije), odredivanje fizikalnih i kemijskih karakteristika (boja, konduktivitet, enzimi dijastaza i invertaza, pH, kiselost, šeceri, prolin) te peludnu analizu. Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno-kemijske karakteristike cvjetnog meda s područja Hercegovine. Određeni sljedeći fizikalno-kemijski parametri: udio vode, električna provodljivost, slobodna kiselost, pH te udio peludnih zrnaca.
Ključne riječi: Kemijski sastav, nutritivna vrijednost, peludna analiza, fizikalno-kemijska analiza
Rad sadrži: 41 stranica
22 slike
1 tablica
0 priloga
14 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:
1. doc. dr.sc. Danijela Petrović, Predsjednik-mentor
2. doc. dr.sc. Anita Ivanković, član
3. doc. dr.sc. Višnja Vasilj, član
Datum obrane: 30. 09. 2016
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875