TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija ulja i masti
Tema rada je prihvaćena na XXXI sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.2.2017.
Mentor: doc. dr. sc. Tihomir Moslavac
PROIZVODNJA I STABILIZACIJA HLADNO PREŠANOG ORAHOVOG ULJA
Ivana Dankić, 253/DS
Sažetak: U ovom radu ispitivan je utjecaj procesnih parametara prešanja jezgre oraha na efikasnost proizvodnje hladno prešanog orahovog ulja i njegovu kvalitetu. Postupak hladnog prešanja oraha proveden je sa laboratorijskom kontinuiranom pužnom prešom. Prilikom prešanja mijenjani su procesni parametri: temperatura zagrijavanja glave preše, nastavak za regulaciju izlaza pogače i frekvencija elektromotora (brzina pužnice). Prešanjem jezgre oraha dobiveno je sirovo ulje te nusprodukti pogača i uljni talog. Proizvedeno sirovo orahovo ulje podvrgnuto je sedimentaciji (prirodno taloženje) pri sobnoj temperaturi te vakuum filtraciji kako bi se dobio finalni proizvod hladno prešano ulje. Pojedini parametri kvalitete proizvedenog ulja određivani su međunarodnim standardnim metodama. Također, istraživan je utjecaj dodatka antioksidansa (prirodni, sintetski) i sinergista na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog orahovog ulja. Od antioksidanasa korišteni su ekstrakt ružmarina, ekstrakt zelenog čaja i oktil galat. Kao sinergist korištena je limunska kiselina. Određivanje utjecaja dodatka antioksidansa i sinergista na oksidacijsku stabilnost orahovog ulja provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Testom održivosti pri temperaturi 98⁰C. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom šest sati testa.
Ključne riječi: orah, prešanje, hladno prešana ulja, stabilizacija, antioksidansi
Rad sadrži: 64 stranica
21 slika
7 tablica
0 priloga
20 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 10. 07. 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875