TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

 

                                                                                                                                                   DIPLOMSKI RAD

 

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa čule bb 88 000 Mostar BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:        Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet:       Tehnologija ulja i masti

Tema rada                    je prihvaćena na ___sjednici Fakultetnog vijeća održanoj ________.

Mentor:                        prof.dr. sc. Tihomir Moslavac

Pomoć pri izradi:        Daniela Paulik, kemijski tehničar

 

UTJECAJ MIKROVALNOG ZAGRIJAVANJA NA STABILNOST MJEŠAVINE ULJA ŠAFRANIKE I REPIČINOG ULJA

Katarina Ratkić 324/DS

 

Sažetak: Oksidacijsko kvarenje jestivih biljnih ulja je jedan od glavnih problema tijekom proizvodnje i skladištenja ulja, a uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost mješavine hladno prešanog ulja šafranike i hladno prešanog repičinog ulja. Tijekom mikrovalnog zagrijavanja ispitat će se utjecaj snage uređaja i vremena zagrijavanja na promjenu oksidacijske stabilnosti mješavine ulja. Također će se utvrditi koji antioksidans bolje stabilizira mješavinu ulja tijekom mikrovalnog zagrijavanja. Od antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, mix tokoferola i propilil galat. Ispitivanja pokazuju da vrijeme zagrijavanja i snaga uređaja utječu na stabilnost mješavine ulja. Rezultat testa oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem određenim u različitim vremenskim periodima. Za zaštitu mješavine ulja od oksidacije najbolje su se pokazali prirodni antioksidansi ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt ružmarina.

 

       Ključne riječi: oksidacijska stabilnost, ulje šafranike, ulje uljane repice, mikrovalno zagrijavanje, peroksidni

       broj.   

 

Rad sadrži: 41 stranica

                     13 slika

                       9 tablica

                     23 literaturnih refernci

 

 

Jezik izvornika: hrvatski

 

 

 

 

Sastav Povjerenstva za obranu: 

 

  1. prof. dr. sc.Stanko Ivanković predsjednik
  2. dr. sc. Tihomir Moslavac član-mentor
  3. dr. sc. Višnja Vasilj član
  4. dr. sc. Jozo Grbavac zamjena člana

 

 

 

 

 

 

 

Datum obrane: 09.07.2018

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh