Doc. dr. sc. Marija Banožić završila je šestomjesečno postdoktorsko usavršavanje u Lisabonu, Portugal. Tijekom šestomjesečnog programa, imala je priliku raditi sa startup-ovima i projektima proizašlim iz EIT-ovog programa RisingFoodStars. Veći dio usavršavanja radila je na projektu Gospodarenja ugljikom (Carbon farming), koji se bavi smanjenjem emisija ugljikovog dioksida u mediteranskoj poljoprivredi, procesima sekvestracije ugljika u tlu i razvijanju poslovnog modela koji bi zelene poljoprivrednike nagradio i motivirao za sudjelovanje u ublažavanju klimatskih promjena.
Osim toga imala je priliku sudjelovati na Europe Venture Summitu u Lisabonu i European Carbon farming Summitu u Valenciji.
Stipendija za ovo postdoktorsko usavršavanje dodijeljena je od Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kroz EIT RIS Talents program. Navedeni program, omogućava postdoktorsko usavršavanje kroz rad na istraživačkim i stručnim projektima koji uključuju međunarodnu i međusektorsku mobilnost.
Udruga studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta organizira događaj pod nazivom Dani nutricionizma, koji će se održati 4. i 5.ožujka.
Sudjelovanje je besplatno i dobrodošli su svi koje zanima područje nutricionizma i pravilne prehrane.
Prijave se vrše putem linka: https://forms.gle/C4yuUXp1sBN3taNE7
Predavanja će se održavati u amfiteatru Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru, ulica Biskupa Čule bb (iza benzinske pumpe Lamina).
Nutricionističke radionice će se održavati sa početkom u 13h, a mogu se prijaviti studenti Sveučilišta u Mostaru (SUM). Program radionice
Broj prijava je ograničen!
U organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka i brojnih suorganizatora, među kojima je i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, u Dubrovniku je 11.-16. veljače 2024. godine održan 59. hrvatski i 19. međunarodni simpozij agronoma (SA2024). Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Skupu su nazočili predstavnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru s radovima u okviru pojedinih sekcija. Posebnu pozornost privukao je rad Stipe Ivića, studenta doktorskog studija Agronomskog i prehrambenog tehnološkog fakulteta, pod vodstvom mentorice izv.prof. dr.sc. Ana-Marije Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i komentora izv.prof. Višnje Vasilj s Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta u Mostaru. Rad pod naslovom „Role of non-Sacchoromyces yeasts in the aromatic profile of cv. Babić red wines“ prezentiran je u poster sekciji Vinogradarstvo, enologija i pomologija, a prezentirani poster je dobio prvu nagradu - certifikat za nove spoznaje u vinarstvu, primjeni non-Saccharomyces kvasaca u obogaćivanju arome profila vina Babić i za dobivene rezultate u sekciji Viticulture, Enology and Pomology.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875