U Sarajevu je 16. i 17. oktobra 2025. godine u hotelu Hills održan drugi sastanak Upravnog odbora projekta INTERCLUSTER, u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Partneri projekta razgovarali su o napretku implementacije i koordinaciji predstojećih aktivnosti, u skladu s misijom projekta da unaprijedi konkurentnost i održivost kroz prekograničnu suradnju.
Sastanak je započeo posjetom novom logističkom centru kompanije MILŠPED BH, gdje su partneri imali priliku upoznati se sa stanjem i izazovima logističkog sektora u Bosni i Hercegovini te planovima razvoja kompanije.
Radni dio sastanka nastavljen je u hotelu Hills, s fokusom na koordinaciju aktivnosti i detaljno planiranje narednih faza projekta. Poseban naglasak stavljen je na uspostavu Adrion makroregionalnog klastera u logističkom sektoru, razvoj e-platforme za poslovno umrežavanje i podršku, te implementaciju digitalnih i ekološki prihvatljivih logističkih aplikacija.
Drugog dana, partneri su sudjelovali na 3. Međunarodnoj logističkoj konferenciji u BiH, gdje je prof. Dimitros Vlachos sa Sveučilišta Aristotel u Solunu predstavio projekt INTERCLUSTER pred brojnim učesnicima iz akademskog i poslovnog sektora. Ova aktivnost doprinijela je promociji projekta, umrežavanju i jačanju poslovnih veza.
Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru: prof. dr. sc. Jurica Primorac, doc. dr. sc. Leona Puljić i doc. dr. sc. Nikolina Kajić.
U sklopu Erasmus+ programa naš fakultet imao je čast ugostiti dr. sc. Nikolinu Gaćinu s Veleučilišta u Šibeniku, koja je održala izuzetno zanimljivo i edukativno predavanje na temu „Specifičnost prehrane kod poremećaja metabolizma glutena“. Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a osim naših studenata, s posebnim zadovoljstvom ističemo sudjelovanje učenika Nove gimnazije u Mostaru, koji su pokazali veliki interes za temu i aktivno sudjelovali u raspravi. Nakon teorijskog dijela, u našem laboratoriju je održana kratka praktična vježba pod vodstvom asistentica Martine Arapović i Sare Ćuk. Tijekom vježbe prikazana je metoda „ispiranja“ tijesta vodom, kojom se jasno i vizualno demonstrira prisutnost glutena u tijestu – voda poprima karakteristično bijelo obojenje. Zahvaljujemo dr. sc. Nikolini Gaćini na inspirativnom predavanju te svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju i interesu.

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875