Udruga studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uz podršku Studentskog zbora SUM-a, uspješno je organizirala trodnevnu Školu proizvodnje kiselog kruha, koja se održala 11., 12. i 13. lipnja 2025. godine. Radionicu su stručno vodile prof. dr. sc. Anita Lalić i asistentica Sara Galić, a okupila je brojne zaljubljenike u kruh i fermentaciju, ali i sve one željne novih znanja o zdravoj prehrani.
📍 Prvi dan radionice bio je posvećen pripremi različitih vrsta kruha – briochea, focaccie i integralnog kruha – pod vodstvom Nevene Ćorić. Sudionici su kroz teorijski i praktični rad naučili o izboru sastojaka, tehnikama miješenja i pečenja te primjeni pojedinih vrsta kruha u svakodnevnoj prehrani. Dan je zaključen zajedničkom degustacijom pripremljenih kruhova.
📍 Drugi dan, pod vodstvom Nevene Pandža, sudionici su zakoračili u svijet sourdough kruha. Praktični rad uključivao je sve ključne korake pripreme – od autolize i dodavanja startera do tehnike stretch & fold i laminacije tijesta. Poseban segment bio je edukativno predavanje “Sourdough kruh – kreativni hobi ili benefit za naša crijeva?”, koje je dodatno obogatilo dan.
📍 Treći dan bio je rezerviran za senzornu analizu pečenih kruhova. U ugodnom ozračju kušani su razni kruhovi pripremljeni tijekom radionice, a jedan je simbolično nagrađen kao najuspješniji. Dan je zaokružen evaluacijom zadovoljstva sudionika, a komentari poput “Što više ovakvih radionica!” i “Radujem se novim radionicama!” dodatno potvrđuju uspješnost ovog događaja.
Zahvaljujemo se našim predavačicama, organizacijskom timu i svim sudionicima na iznimnoj energiji i pozitivnom duhu! Veselimo se budućim radionicama i nastavku popularizacije tradicionalnih i zdravih metoda pripreme kruha.
U Varšavi (Poljska) je ovog tjedna održan regionalni trening Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pod nazivom Strengthening the Use of Radiation Technologies in the Processing and Valorisation of Biomass Feedstocks. Cilj edukacije bio je osnažiti stručnjake iz zemalja članica uključenih u projekt RER1024 za primjenu tehnologija zračenja u održivoj preradi biomase. Na treningu je sudjelovala doc.dr.sc. Marija Banožić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta kao predstavnik Bosne i Hercegovine.
Trening je obuhvatio teorijska predavanja, praktične laboratorijske vježbe i stručne diskusije o aktualnim temama vezanim uz valorizaciju biomase korištenjem ionizirajućeg zračenja. Poseban naglasak stavljen je na razumijevanje različitih vrsta biomase – poput poljoprivrednih ostataka, drva, algi i prehrambenog otpada – te na njihovu komercijalizaciju u kontekstu kružnog gospodarstva. Sudionici su imali priliku upoznati se s metodama ionizirajućeg zračenja koje mogu poboljšati fizička, kemijska i biološka svojstva biomase, čime se omogućava njezina učinkovita prerada u proizvode visoke vrijednosti, poput biogoriva i bioplastike.
Polaznici su također prošli kroz praktične vježbe dizajniranja procesa zračenja – uključujući izbor odgovarajućeg tipa ionizirajućeg zračenja, dozimetrije te optimizaciju parametara procesa. Kroz demonstracije su im prikazani učinci zračenja na biomaterijale i potencijal za prijenos u industrijsko mjerilo.
U kontekstu sve većih ekoloških izazova, ovakve tehnologije nude tehnički i ekonomski održiva rješenja za probleme poput pročišćavanja otpadnih voda, dekontaminacije mulja i smanjenja emisija iz industrijskih postrojenja.
IAEA putem projekta RER1024 sustavno podupire razvoj mreže stručnjaka, prijenos znanja i implementaciju radijacijskih tehnologija u zemljama članicama. Edukacija je bila namijenjena stručnjacima iz područja prirodnih i biotehničkih znanosti a posebna pažnja posvećena je obuci mladih stručnjaka.
Na trećem izdanju vinskog festivala Trnjak Fest, održanom 28. lipnja 2025. u Gradskom parku u Ljubuškom, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru sudjelovao je kroz izlaganje dr. sc. Marije Banožić u sklopu stručnog programa festivala.
Stručna predavanja na temu sorte Trnjak održana su u Kulturnom centru Ljubuški, a predavači su bili:
Dr. Banožić je u svom izlaganju predstavila mogućnosti iskorištavanja nusproizvoda vinarske industrije, s naglaskom na održivu proizvodnju i regionalni identitet.
Trnjak Fest 2025. okupio je 27 vinara i 14 gastro izlagača, a osim predavanja održane su i vođene degustacije, posjete lokalnim vinarijama te večernji festivalski program uz glazbu i promociju vina od sorte Trnjak.
Sudjelovanjem u ovom događaju, APTF aktivno doprinosi povezivanju znanosti s praksom te promociji održivog razvoja kroz valorizaciju lokalnih resursa.

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875