Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Međunarodnom federacijom za zdravstvenu ekologiju (IFEH), Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru te mrežom institucija organizira 1. međunarodnu studentsku GREEN konferenciju koja će se povodom 22. svibnja Međunarodnog dana bioraznolikosti održati na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 17. i 18. svibnja 2018.
Ciljevi 1. međunarodne studentske GREEN konferencije su okupljanje studenata prirodnih, biomedicinskih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti, popularizacija znanosti, razmjena i nadogradnja znanja, promicanje multidisciplinarnog pristupa području zaštite okoliša, primjena smjernica održivog razvoja te ostvarivanje zdravijeg načina života.
Program konferencije: http://www.ptfos.unios.hr/isc_green/index.php/program/
Studenti II godine prehrambene tehnologije posjetili su Mesnu industriju Šišović i Mljekaru Rakitno. Studenti su za vrijeme posjete imali priliku neposredno upoznati tehnološki proces prerade mesa i mlijeka. Također, upoznali su se sa Labaratorijskim analizama mesa i mlijeka koje se koriste prilikom ulaza sirovine u prerađivački proces, zatim prezentirani su im bitni sustavi kontrole kvalitete sa posebnim osvrtom na kritične točke prerade mesa i mlijeka.
Studenti III godine agronomije posjetili su pogon za pročišćavanje otpadnih voda u Ljubuškom, kao dio nastave unutar predmeta Upravljanje otpadom. Pročistač je u pogonu od 1989, a obnovljen je 2015. Svaki dan u prosjeku 2500 m³ otpadne vode prođe kroz dvije faze pročišćavanja: mehanički predtretman i aerobni biološki postupak. Zahvaljujući našoj domaćici voditeljici uređaja i laboratorija Marijani-Lani Bubalo, dipl. ing. Biotehnologije studenti su se upoznali s radom sustava od ulaska vode, mehaničkog razdvajanja većeg otpada, biološke faze radom mikroorganizama, do pročišćene vode koja se vraća u rijeku i izdvojenog mulja. Mulj ovisno o karakteristikama se vraća u biobazen ili se prebacuje u silos nakon čega suši na muljnim poljima. Posjetili smo laboratoriji gdje se analizira voda. Pročišćivač doprinosi zdravijem životu građana i stvara uvjete za poljoprivrednu proizvodnju i turizam. Ovom prilikom zahvaljujemo voditeljici Marjani i cijelom poduzeću JP Parkovi doo Ljubuski.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875