U sklopu obilježavanja 68. turističko-kulturno-gospodarske manifestacije Dani berbe grožđa, Brotnjo 2023, u nedjelju 17. rujna u hotelu Brotnjo u Čitluku održana su stručna predavanja za vinogradare i vinare.
Kao i prethodnih godina tako su i ove godine predavanja pripremili djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru i Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara.
Obzirom da je ovo jedna od najtežih vinogradarskih godina u kojoj je plamenjača doslovno poharale hercegovačke vinograde, a samo su rijetki vinogradari imali što trgati, kroz stručna predavanja pokušalo se odgovoriti na uzroke koji su doveli do ovakvog stanja. Osim toga date su i preporuke što činiti do kraja vegetacije kako bi vinova loza što spremnije ušla u zimu.
Druga tema u sklopu predavanja vezana je za trendove u potrošnji vina. „Vinsko tržište se još uvijek oporavlja od posljedica „trganja“ opskrbnih lanaca koji su prouzročeni pandemijom Covid-19. Također, opća inflacija u svijetu utječe na potrošnju vina po stanovniku s tendencijom zadržavanja ovoga trenda u ovoj i 2024. godini. Inflacija, sama po sebi smanjuje indeks kupovne moći potrošača, što će se svakako odraziti na potrošnju vina per capita“, istaknuo je prof.dr.sc. Marko Ivanković.
U akademskoj 2023./2024. godini Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet vrši prijavu i upis u prve godinu preddiplomskih studija prema sljedećem planu više na sljedećim linkovima:
Prijava i upisi u prvu godinu preddiplomskih studija akademske 2023./2024. godine
Kako popuniti upisni materijal
Online prijava za upis na prvu godinu preddiplomskih studija
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je u suradnji sa Sveučilištem Džemal Bijedić u 2023. godini uključeno u projekt „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing No 23-PKVV-7“, koji financira Češka razvojna agencija, a aktivnosti izvodi Sveučilište Prirodnih znanosti Prag, Republika Češka (CZU), Fakultet za tropske poljoprivredne znanosti. Projekat ima za cilj podizanje znanstvenih i pedagoških standarda ove dvije institucije.
U okviru predviđenih aktivnosti u periodu od 18. do 19.09.2023., održavat će se radionica za zainteresirane studente, mlade istraživače i širu javnost koja se bavi znanstveno-stručnim radom o iskorištavanja organskog otpada. Predavanja na temu: „Korištenje organskog otpada nakon prerade hrane“ održat će prof. Jan Banout, ekspert u upravljanju organskim otpadom. Predavanja će se održati na Agronomskom i prehrambenom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u periodu od 09-12h (amfiteatar).
Program radionice:
18.09.2023. – 9-12h
ODRŽIVO UPRAVLJANJE POLJOPRIVREDNIM I DRUGIM ORGANSKIM OTPADOM
19.09.2023. – 9-12h
KOMPOSTIRANJE I VERMIKOMPOSTIRANJE
20.09.2023. – 9-12h
PROIZVODNJA BIOPLINA KROZ ANAEROBNE PROCESE
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875