SUM Mostar - Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet dobio prve HACCP 2020 Menadžere prema (CXC1-1969)
Na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, 7. i 8. lipnja 2022. godine, održan je seminar na temu “Što je to HACCP 2020”.
Seminar je održao direktor Instituta za certificiranje sistema (ICS-a) i HACCP menadžer, prof. dr. Nedim Čaušević a na seminaru su sudjelovali studenti 1. godine Prehrambenog inženjerstva i djelatnici samog fakulteta, viša asistentica Andrea Karlović i docentica Anita Lalić. Polaznicima seminara su dodijeljeni certifikate u srijedu, 22. lipnja 2022. godine.
Svjetski dan sigurnosti hrane ima za cilj privući pažnju i pokrenuti akcije za sprečavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima koji se prenose hranom, kako bi se poboljšalo zdravlje ljudi. Kodeks HACCP 2020 ima drugačiju strukturu dokumenta, objedinjuje određene prilagođene ili dodatne zahtjeve u odnosu na one iz 2003. godine.
U subotu 11.6. 2022. održan je trening ICT u poljoprivredi u Žepču u prostorijama Razvojne agencije Žepče (RAŽ). Uža tema predavanja je bila Primjena informacijskih tehnologija u zaštiti bilja, s naglaskom na agrometeorološke stanice i prognozni modeli za biljne bolesti te uloga mobilnih aplikacija u planiranju zaštite bilja i pojavnosti bolesti. Predavanje je održao doc.dr.sc. Mladen Zovko s Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru jednog od partnera VIRAL projekta. Sudjelovali su proizvođači, predstavnici poljoprivrednih kompanija, predstavnici lokalne administrativne vlasti. Zainteresiranima su podijeljeni i priručnici, Praktični vodič za upotrebu ICT u poljoprivredi i obrazovanju u poljoprivredi. Zahvaljujemo se RAŽ-u na pomoći oko organizacije i ustupanja prostorija.
Povodom održavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti, u Osijeku je održana 2. međunarodna studentska GREEN konferencija od 2. do 3.6.2022 godine.
Organizator Konferencije bilo je Sveučilište u Osijeku i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, a jedan od institucija suorganizatora bio je i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet.
Ciljevi 2. međunarodne studentske konferencije bili su okupljanje studenata prirodnih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti, popularizacija znanosti, razmjena i nadogradnja znanja, promicanje višedisciplinarnog pristupa području zaštite okoliša, primjena smjernica održivog razvoja te ostvarivanje zdravijeg načina života.
Na konferenciji je održano postersko priopćenje studentica prve godine diplomskog studija nutricionizma Jasmine Zagorice i Lee Lučić pod mentorstvom doc. dr. sc. Anite Lalić na temu „Trop od rajčice kao funkcionalni dodatak u proizvodnji hrane“, te usmeno izlaganje Maria Ćorića na temu „Proizvodnja piva s dodatkom starog kruha“ također pod mentorstvom doc.dr.sc. Anite Lalić te više asistentice Andree Karlović.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875