STUDENT: MARIJA KARIMOVIĆ

MENTOR: PROF. DR. SC. JOZO GRBAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2025): VAŽNOST HIGIJENSKOG STANJA VODE U POGONIMA PREHRAMBENE INDUSTRIJE

SAŽETAK : Voda predstavlja jedan od najvažnijih resursa u prehrambenoj industriji, jer se koristi u gotovo svim fazama proizvodnog procesa – od pripreme sirovina, obrade i pranja, preko hlađenja i transporta, pa sve do završne faze čišćenja i dezinfekcije pogona. Higijensko stanje vode ključno je za očuvanje sigurnosti i kakvoće prehrambenih proizvoda, kao i za zaštitu zdravlja potrošača. U radu se analizira značaj mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih parametara vode te njihova povezanost s mogućnošću kontaminacije hrane. Posebna pažnja posvećena je sustavima kontrole i monitoringa kakvoće vode, uključujući HACCP, GMP i ISO standarde, koji predstavljaju osnovu za prevenciju rizika i održavanje visokih higijenskih standarda u proizvodnim pogonima. Prikazani su i potencijalni rizici te posljedice neadekvatnog upravljanja higijenskim stanjem vode, kako za sigurnost hrane, tako i za ekonomski i reputacijski položaj poduzeća. Zaključuje se da sustavna kontrola, pravilna implementacija standarda i stalno unaprjeđenje higijenskih mjera predstavljaju ključne elemente održivog poslovanja i zaštite javnog zdravlja u prehrambenoj industriji.

KLJUČNE RIJEČI: Voda, proizvodni procesi, sustavi kontrole

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh