STUDENTICA: JANJA JARAK
MENTOR: PROF.JOZO GRBAVAC
NASLOV RADA (2025) : HACCP SUSTAV I NJEGOVA PRIMJENA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
SAŽETAK: Ovaj rad obrađuje teorijske i praktične aspekte sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP) te njegovu primjenu u prehrambenoj industriji. HACCP sustav predstavlja preventivni pristup osiguranju zdravstvene ispravnosti hrane, temeljen na identifikaciji, procjeni i kontroli bioloških, kemijskih i fizikalnih opasnosti u svim fazama proizvodnog procesa. U radu su prikazani povijesni razvoj sustava, zakonski okvir u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, kao i povezanost HACCP-a s međunarodnim standardima upravljanja sigurnošću hrane. Poseban naglasak stavljen je na sedam osnovnih principa sustava te na faze njegove implementacije u prehrambenim pogonima. Kroz studije slučaja iz mesne, mliječne i pekarske industrije prikazane su stvarne primjene HACCP-a, prednosti koje donosi proizvođačima i potrošačima te izazovi s kojima se proizvođači susreću u praksi. Rad također donosi preporuke za unaprjeđenje sustava, uključujući važnost kontinuirane edukacije uposlenika i integraciju suvremenih digitalnih rješenja.
KLJUČNE RIJEČI: HACCP, sigurnost hrane, kritične kontrolne točke, prehrambena industrija, sustavi upravljanja kvalitetom, Codex Alimentarius, ISO 22000
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875