STUDENT: JOSIP PEHAR
MENTOR: PROF.DR.SC. TIHOMIR PRUSINA
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2022): PROIZVODNJA VINA SORTE ŽILAVKE NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU MILE PEHARA
SAŽETAK: Vino je poljoprivredno prehrambeni proizvod koji je nastao djelomičnim ili potpunim alkoholnim vrenjem mošta ili masulja od grožđa kvalitetne vinove loze. Po kemičarima je vino vrsta složene matrice sa vodom 81%, etanolom 11-15% i šećerom kao glavnim sastojkom. Vino sadrži organske i anorganske spojeve, a na njihovu koncentraciju utječu ekološki čimbenici kao podrijetlo, sorta vinove loze, starenje, berba. Sastojci koji određuju okus i boju utvrđuju se kvantitativnom analizom. Hercegovina je od davnina poznata po vinu, a Žilavka je autohtoni kultivar u Hercegovini. Žilavka je zeleno-žute boje, ugodnog i prijatnog mirisa sa karakterističnom aromom kultivara, a odnos šećera i alkohola je skladan. Žilavka je vrhunsko vino i jedno je od prvih vina Hercegovine koja su zaštićena na ovim prostorima.
KLJUČNE RIJEČI: vino, Žilavka, Hercegovina
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875