STUDENT : JOSIPA VUKŠIĆ

MENTOR : Doc.dr.sc. TIHOMIR PRUSINA

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2020) : TEHNOLOŠKI PROCES PROIZVODNJE VINA ŽILAVKA VINARIJE VILINKA

SAŽETAK : Vinova loza uzgajana je u Hercegovini još od doba Ilira pa sve do danas. Područje Hercegovine je po pitanju klime raznoliko. Pod jakim je utjecajem jadranske klime. Vinogradi u Hercegovini nalaze se na nadmorskoj visini do 650 metara. Proizvodnja vina složen je tehnološki proces.

Podrum Vilinka se nalazi u naselju Sretnice, grad Mostar. Ovaj proizvođač vrši preradu grožđa iz vlastitih vinograda koji se nalaze na lokaciji Sretnice, svega nekoliko stotina metara udaljenih od podruma koji je u samom naselju Sretnice, te po potrebi i otkupljuje i prerađuje grožđe iz mostarskog vinogorja.

Od bijelih i crnih vina u vinariji Vilinka pune se vina: Žilavka, Chardonnay, Blatina, Trnjak i Cabernet sauvignon. Bijelo vino „Vilinka Žilavka“ se proizvodi od sorte grožđa Žilavka i po potrebi od pratećih sorti Bena i Krkošija, s minimalno 85% udjela sorte Žilavka.

KLJUČNE RIJEČI : vino, žilavka, vinova loza

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh