STUDENT: NIKOLINA BULIĆ

MENTOR: DOC.DR.SC. DANIJELA PETROVIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2017): NUTRITIVNI ALERGENI

SAŽETAK: Alergeni, najčešće proteini hrane koju jedemo, pokreću lanac reakcija u imunološkom sustavu, uključujući i otpuštanje antitijela. Ta antitijela, imunoglobulini E (IgE) pokreću otpuštanje tjelesnih kemikalija, kao što su histamin, leukotrijeni i prostaglandini, što dovodi do raznih simptoma alergije. Alergija nije bolest, već nasljedna sklonost imunološkog sustava koja preosjetljivošću reagira na određene tvari, a u kontaktu s alergenima može se a i ne mora razviti alergijska bolest, što govori o povezanosti genetske predispozicije i utjecaja okoline (hrane). Hoće li se alergija na hranu javiti i u kakvom obliku, zavisi od nasljednih faktora, dobu, polu i vrste namirnica. Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mlijeko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i jagode. U odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a u djece jajima, mlijekom, sojom i brašnom. Alergijske reakcije se javljaju od nekoliko minuta pa do nekoliko sati nakon uzimanja hrane na koju je osoba alergična. U liječenju alergija na hranu najčešće se primjenjuje eliminacijska dijetoterapija tj. odbacivanje određene hrane iz prehrane ili određena preporučena dijeta.

KLJUČNE RIJEČI: alergija, hrana, simptomi, liječenje

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh