STUDENT: IVANKA PAVLOVIĆ
MENTOR: PROF. DR.SC.ANITA JURIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA: KVASCI U PIVI
SAŽETAK: Cilj djelovanja kvasaca u pivi je pretvaranje šećera u etilni alkohol. Kvasci su jednostanični organizmi, razmnožavaju se nespolno. U pivovarstvu kvasci se dijele na pahuljaste i praškaste. Pahuljasti kvasci imaju niži stupanj vrenja sladovine jer se zgrušavaju u pahuljice, te zbog toga imaju manju kontaktnu površinu sa sladovinom. Praškasti kvasci imaju viši stupanj vrenja sladovine, i imaju veću površinu njihovih stanica u kontaktu sa sladovinom. U pivovarstvu se koriste dvije vrste kvasaca: Ale (Saccharomyces cerevisiae) i Lager (Saccharomyces pastorianus).
KLJUČNE RIJEČI: piva, kvasci, vrenje, Saccharomyces cerevisiae, šećer, etilni alkohol.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875