STUDENT: HELENA GLAMUZINA

MENTOR: DOC. DR. SC. DANIJELA PETROVIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2017): KARAKTERISTIKE HERCEGOVAČKOG MEDA (TILOVINA)

SAŽETAK: Predmet ovog rada je karakteristike hercegovačkog meda (tilovina). Med je sladak, gust, viskozan, tekući ili kristalizirani proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka ili od medne rose. Prema podrijetlu medonosnih biljaka ili medne rose med se razvrstava u nektarni ili cvjetni med i medljikovac.

Osobine meda su antioksidativno djelovanje, aktivator imunološkog sustava u ljudskom organizmu, daje organizmu lako pristupačnu energiju, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Med nije lako pokvarljiv, pa ga ubrajamo u dugotrajne namirnice.

Tilovina (Petteria ramentacea), je listopadni grm iz porodice mahunarki (Fabaceae). To je endemska vrsta i strogo zaštićena biljka. Raste na području jugoistočne Europe. Cvjetovi su izrazito žute boje, skupljeni u uspravne, grozdaste cvatove. Plodovi su 4 do 5 cm dugačke plosnate mahune, ponešto savijene. Smeđe su boje. Pčelarima je poznata kao medonosna biljka.

KLJUČNE RIJEČI: med, tilovina, plodovi

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh