STUDENT: KLAUDIJA VUJICA

MENTOR: IZV.PROF.DR.SC.JELKA PLEADIN

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2018): PROIZVODNJA I KAKVOĆA TRADICIONALNIH SIREVA IZ BOSNE I HERCEGOVINE

SAŽETAK: U Bosni i Hercegovini su sačuvani tradicionalni mliječni proizvodi, pa i sirevi, unatoč brojnim migracijama stanovništva u gradove. Tehnologija većine ovih sireva je jednostavna, prilagođena skromnim planinskim uvjetima. Uz sireve od kravljeg mlijeka proizvode se i ovčji sirevi. Oni ne predstavljaju samo hranu koja će podmiriti osnovne potrebe organizma, nego su i dio materijalne kulture i obilježje zemlje. Dosta sireva nosi naziv mjesta porijekla, a još veći broj krajeva je postao poznat po siru. Proizvodnja tradicionalnih mliječnih proizvoda, posebno sireva, danas je vrlo značajna. Većina na industrijski način proizvedenih sireva u mljekarama širom svijeta potječe iz tradicionalne proizvodnje. Jedini tradicionalni mliječni proizvodi koji se danas u Bosni i Hercegovini proizvode na industrijski način su Trapist i Livanjski sir.

U ovom radu je opisan postupak proizvodnje Livanjskog i Vlašićkog sira, Sira trapista i Sira iz mijeha. Također, opisana su njihova karakteristična fizikalno kemijska svojstva, kao što su udio mliječne masti, bjelančevina, vode, te ostali parametri kakvoće. Opisna su i senzorska svojstva ovih proizvoda, kao što su okus, boja i miris.

KLJUČNE RIJEČI: tradicionalni sirevi, Bosna i Hercegovina, tehnološki proces proizvodnje, karakteristike i kakvoća.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh