STUDENT: ANA IVANKOVIĆ

MENTOR: DOC. DR. SC. DANIJELA PETROVIĆ

NALSOV ZAVRŠNOG RADA: FIZIKALNO - KEMIJSKE KARAKTERISTIKE HERCEGOVAČKOG MEDA LIVADA

SAŽETAK: Med je prije svega vrijedan hranjivi proizvod. Svakodnevna upotreba meda pozitivno utječe na čovjekov organizam i ne šteti organizmu kao što je to slučaj sa većinom lijekova koji se koriste u medicini. Med je dobar za kožu i dobro se apsorbira, te brzo oslobađa od nepotrebnu energiju. Za razliku od drugi šećera, brže prolazi kroz bubrege.Treba voditi računa da se med ne zagrijava na temperaturi većoj od 60 stupnjeva Celzijevih, mada je bolje da temperatura bude i niža. Ako koristite med da zasladite čaj, napravite ga, sačekajte da se malo ohladi pa onda dodajte med. Na taj način sprječavate da dođe do uništavanja hranjivih materija koje se nalaze u medu.Također, ne treba pretjerivati sa količinom meda koja se konzumira u toku dana. Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri dijela ( ujutro, tijekom dana i prije spavanja ). Preporučena dnevna količina meda za djecu mlađu od 10 godina je 30 grama, također bi se trebalo uzimati raspoređeno tri puta u toku dana. Za sasvim malu djecu se preporučuje u manjim količinama i to isključivo kao zaslađivač.

KLJUČNE RIJEČI: med, šećer, senzorske karakteristike, preporučena dnevna količina meda-

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh