STUDENT: LUKA ĆORIĆ
MENTOR: PROF. DR. SC. JOZO GRBAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2018): HIGIJENSKA ISPRAVNOST MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA U BIH
SAŽETAK:Mlijeko je jedna idealan medij za rast i razvoj raznih patogenih mikroorganizama. U ovom radu su opisani različiti patogeni mikroorganizmi koji utječu na kvarenje mlijeka. Jedna od glavnih zadaća proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda je napraviti proizvod siguran za uporabu.Zbog toga, u okviru ovog rada je pobliže opisana sanitacija kao jedna od metoda koje uvjetuju zdravstvenu ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda. Besprijekornu higijenu i sanitaciju osiguravaju HACCP (engl. Hazard analysis critical control points – Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) sustavi, koji osiguravaju kvalitetan i siguran proizvod. Također je važno spomenuti CIP (cleaning in place) i COP (clean-out-of-place) sustave za održavanje čistoće uređaja, te opreme za analizu i proizvodnju.
Sanitacija samog pogona je od izuzetne važnosti, isto kao i tehnologije obrade mlijeka. Termička obrada je krucijalna za higijensku ispravnost samog proizvoda. Ona uklanja nepoželjne organizme iz sirovog mlijeka, te povećava sigurnost mlijeka i mliječnih proizvoda.
Cilj ovog rada je približiti čitatelju mjere predostrožnosti korištene kako bi se postigao što sigurniji i kvalitetniji finalni proizvod.
KLJUČNE RIJEČI: mlijeko, higijena, sanitacija, mikroorganizmi
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875