STUDENTICA: IVANA OREČ

MENTOR: PROF. DR. SC. JOZO GRBAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2019): DOBRA HIGIJENSKA PRAKSA U PROIZVODNJI HRANE

 

SAŽETAK: Dobra higijenska praksa (DHP) u prehrambenoj industriji osigurava kvalitetno i sigurno poslovanje i rukovanje hranom. Glavni elementi dobre higijenske prakse su higijena, čišćenje i dezinfekcija. Higijenska praksa temelji se na primjeni HACCP-a, a u slučaju da se ne može primjeniti HACPP primjenjuju se načela dobre proizvođačke, poljoprivredne i veterinarske prakse. Da bi se proizveo zdravstveno i higijenski ispravan proizvod potrebno je kontrolirati svaku fazu proizvodnje, jer u svakoj fazi može doći do kontaminacije mikroorganizmima ili nekim drugim stranim tvarima. Sredstva i prostorije za osobnu higijenu moraju biti raspoloživi i lako dostupni, da bi se održao odgovarajući stupanj osobne higijene i izbjegli kako kontaminacija hrane, tako i kontaminacija zaposlenih. U ovom radu opisana je primjena DHP u ugostiteljstvu i u proizvodnji mesa i mlijeka.

KLJUČNE RIJEČI: HACCP, dobra higijenska praksa, higijena, čišćenje, dezinfekcija

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh