TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilište u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Kemija 1.
Tema rada je prihvaćena na 29. sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća održanoj 8. prosinca 2016. godine.
Mentor: dr.sc. Anita Ivanković, izv.prof.
Pomoć pri izradi: dr.sc. Anita Ivanković, izv.prof.
Trofički status Blidinjskog jezera temeljen na određivanju trofičkog indeksa (TSI)
Nikolina Ćosić, 267/DS
Sažetak: Blidinjsko jezero sastavni je dio Parka prirode Blidinje koji je osnovan 1995. godine. Blidinjsko jezero je površinom i zalihama vode koju posjeduje najveće naše planinsko jezero. S obzirom na površinu koju zahvaća, iznenađuje njegova neznatna dubina i velike promjene površine.
Eutrofikacija se definira kao „biološki učinak povećanja koncentracije biljnih nutrijenata na vodene ekosustave“. Eutrofikacija rezultira povećanom primarnom proizvodnjom, odnosno produkcijom vodenih biljaka. Ona može nepovoljno utjecati na pogodnost korištenja vodnih resursa za druge namjene. Metabolizam plitkih jezera izuzetno je specifičan kao npr. klasična povezanost biomase algi s opterećenjem nutrijentima kod plitkih jezera može imati katastrofične učinke.
Nutrijenti koji na izravan ili neizravan način dospijevaju u vode dovode do povećanja količine algi, kao i do promjena u sastavu fitoplanktona, pri čemu dolazi do potiskivanja dijatomeja i zelenih algi od strane cijanobakterija. Vrijednosti parametara kojima se procjenjuje trofički indeks (Trophic State Index – TSI) su ukupan fosfor, klorofil-a i prozirnost. Ova metoda generalizirajući brojne podatke matematičkim jednadžbama omogućuje izražavanje stupnja trofičnosti.
U ovome radu je na temelju ranijih istraživanja fizičko-kemijskih pokazatelja kakvoće vode Blidinjskog jezera izračunan Carlsonov indeks trofičnosti i temeljem istoga dana procjena stupnja trofije.
Ključne riječi: eutrofikacija, trofički indeks, ukupan fosfor, prozirnost, klorofil-a
Rad sadrži: 46-Stranica
11-slika
5-tablica
49-literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu: 1. Mentor: dr.sc. Anita Ivanković, izv.prof.
2. Član: dr.sc. Zrinka Knezović, izv.prof.
3. Član: dr.sc. Višnja Vasilj, doc.
4. Zamjenski član: dr.sc. Stanislava Talić, izv.prof
Datum obrane: 21.06. 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875