TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija prerade mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada: je prihvaćena na 77. sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 04.04.2023.godine
Mentorica: .dr.sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.
Pomoć pri izradi: .dr.sc. Leona Puljić, doc.
USPOREDBA FIZIKALNO-KEMIJSKIH, MIKROBIOLOŠKIH I SENZORSKIH SVOJSTAVA NAPITAKA PROIZVEDENIH OD VODENIH (TIBICOS) I KEFIRNIH ZRNACA OVISNO O TEHNOLOGIJI PROIZVODNJE
Martina Arapović, 0709999155013
Sažetak : Sve je veći naglasak na zdravi način života i povezanost zdravstvenog stanja preko crijevnog mikrobioma sa kefirnim napitcima te ljudi su suočeni s pitanjem konzumirati tradicionalni mliječni kefir koji se zaobilazi zbog laktoze ili voćni fermentirani napitak slijedeći norme/trendove. Cilj rada bio je ukazati na važnost laktobacila, utvrditi sličnosti i razlike teorijski, eksperimentalno različitim duljinama inokulacija te senzorički uvidjeti koji je zapravo prihvatljiviji. Nakon analiza utvrđen je veći sadržaj laktobacila u vodenom kefiru nakon 48h inokulacije, no senzorički panelistima bio je prihvatljiviji tradicionalni mliječni kefir inokulacije 24h. Oba napitka inokulirana su u omjerima 1:4. Bitno je ukazati i na važnost varijacije podrijetla zrnaca kao i početnog sastava mlijeka / vodene suspenzije koje značajno utječu na krajnji rezultat proizvoda. Budući da je sve ovisno o recepturi, na potrošačima ostaje procijenti koji fermentirani napitak više odgovara njegovom zdravstvenom stanju.
Ključne riječi: kefir, Lactobacillus, crijevni mikrobiom, mlijeko, voda
Rad sadrži: 31 stranica
15 slika
14 tablica
71 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 28.lipanj 2023.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875