TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno- tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Ljekovito i aromatično bilje
Tema rada: je prihvaćena na sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 2022.g.
Mentor: Danijela Petrović, izv. prof.
Pomoć pri izradi: Danijela Petrović, izv. prof.
TRADICIONALNA UPOTREBA SAMONIKLIH BILJAKA NA
PODRUČJU GRADA ŠIROKI BRIJEG
Danijela Grbešić 3101999157647
SAŽETAK: Danas se izraz „samoniklo“ ili „divlje“ bilje primjenjuje za ono koje bez čovjekova utjecaja raste u prirodi, a svojim svojstvima može pozitivno utjecati na zdravlje ljudi i životinja. Pojmu se suprotstavljaju „kultivirane biljke“ koje su nastale ljudskim djelovanjem, poput uzgoja ili selekcije. Domestifikacija samoniklih biljaka je proizašla iz sakupljanja divlje hrane koja se služila za preživljavanje. Samoniklo bilje podijeljeno je na zeleno divlje povrće, biljke s jestivim plodovima, biljke s jestivim podzemnim dijelovima, čajno i začinsko bilje. Većina začinskog i čajnog bilja smatra se samoniklim, dok neke druge vrste poput korjenastog povrća smatraju kultiviranim. Glavni cilj provedenog istraživanja je bio, putem online ankete uvidjeti koliko ljudi danas zapravo poznaju i upotrebljavaju samoniklo jestivo bilje. Upitnik je sadržavao 23 pitanja, a proveden je na 100 ispitanika. Rezultati upitnika su pokazali da nažalost, većina ispitanika rijetko sakuplja samoniklo bilje, te također da se tradicionalna znanja i recepti sve manje koriste. Od navedenih vrsta, najčešće se sakupljaju maslačak, kopriva, kadulja, kuke i glog, a ostale vrste u manjih postotcima. Od dijelova biljke, najviše njih koristi listove i nadzemne dijelove u obliku čajeva. Veliki postotak ispitanika, se slaže s tim da je potrebno više ulagati u informiranje i edukacije o samoniklom bilju.
Ključne riječi: samoniklo jestivo bilje, kultivirano bilje
Rad sadrži:30 stranice, 23 grafa, 14 referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 10.11.2022.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875