TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje:  Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:  Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet: Tehnologija ulja i masti

Tema rada: je prihvaćena na 70. sjednici Znanstveno–nastavnog vijeća održanoj 25.03.2022. godine

Mentor/ica: prof. dr. sc. Tihomir Moslavac

Pomoć pri izradi: Daniela Paulik, kemijski tehničar

 

Naslov diplomskog rada: Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na stabilnost mješavine suncokretovog ulja (linolni tip) i visokooleinskog suncokretovog ulja

                                                             (Jasna Soče, 533/DS)

 

Sažetak: Mikrovalno zagrijavanje je široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja, antioksidanasa i sinergista na oksidacijsku stabilnost mješavine hladno prešanog linolnog tipa suncokretovog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja (50:50). Kao antioksidansi su korišteni: ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt jabuke, propil galat, ekstrakt kadulje, mješavina tokoferola i ekstrakt ružmarina. Limunska kiselina se koristila kao sinergist. Rezultati istraživanja prikazani su vrijednostima peroksidnog broja nakon mikrovalnog zagrijavanja. Mješavina suncokretovog ulja je zagrijavana u mikrovalnoj pećnici kod različite snage uređaja u vremenu pet minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod konstantne snage 300 W u različitom vremenskom periodu. Dobiveni rezultati pokazuju da primjenom veće snage uređaja i duljeg vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja mješavine ulja. Značajna efikasnost zaštite mješavine ulja od oksidacijskog kvarenja postignuta je dodatkom ekstrakta zelenog čaja.

 

Ključne riječi: suncokretovo ulje, visokooleinsko suncokretovo ulje, antioksidansi, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost

 

Rad sadrži:          stranica

                        26  slika

                          4  tablica

                          2  grafikona

                              literaturnih referenci        

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Stanko Ivanković, izv. prof.  - predsjednik         
  2. sc. Tihomir Moslavac, red. prof. član - mentor
  3. sc. Višnja Vasilj, izv. prof. - članica
  4. sc. Jozo Grbavac, izv. prof. - zamjenski član

Datum obrane: listopad 2022.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh