TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Ekofiziologija bilja
Tema rada je prihvaćena na sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta održanoj 25.3.2022. godine.
Mentor: dr.sc. Adrijana Filipović, izv.prof.
Pomoć pri izradi: dr.sc. Višnja Vasilj, izv.prof., dr.sc. Ana Mandić, doc.
Reakcija slanutka (Cicer arietinum L.) na bakterizaciju i PGPR mikroorganizme u Popovom polju
Studentica:Ivona Puljić, 505
Sažetak: Istraživanja provedena za potrebe izrade diplomskog rada imaju za cilj utvrditi utjecaj PGPR bakterija (SAK 2) na solubilizaciju fosfora u tlu i utvrditi njegovu raspoloživost u tlu i biljci slanutka, kao i utvrditi utjecaj predsjetvene bakterizacije sjemena slanutka autohtonim sojevima rhizobia te njihov utjecaj na kvalitativne i kvantitativne parametre slanutka. Predsjetvena bakterizacija slanutka izvršena je s jednim referentnim sojem oznake (ISC11) iz Španjolske, jednim izolatom koji je izoliran na području Hercegovine oznake (30b) i drugim izolatom koji je izoliran na području Republike Hrvatske oznake (17a) i kontrola (bez bakterizacije). Istraživanja su provedena tijekom vegetacijske sezone 2022. godine postavljanjem poljskog pokusa na lokalitetu Popovo polje, područje Ravnog. Analiza je usmjerena na praćenje broja kvržica po biljci, mase suhe tvari kvržica po biljci (g), sadržaja ukupnog dušika (%) u nadzemnom dijelu biljke, sadržaja fosfora (%) i kalija (%), te prinosu zrna slanutka (g/biljci). Rezultati su pokazali da je najveći prosječni prinos ostvaren u varijanti P1/ISC11 (24,5 g/biljci), najveći sadržaj fosfora (1,4%) i kalija (2,7%) u nadzemnom dijelu biljke ostvaren je na varijanti P1/B0. Najveći broj kvržica je utvrđen na varijanti P0/B0 (17,5), sadržaj suhe tvari nadzemnog dijela se pokazao najvećim u varijanti P1/17a (37,5 %).
Ključne riječi: slanutak, bakterizacija, sojevi, PGPR, solubilizacija fosfora
Rad sadrži: 44 stranica
7 slika
4 tablice
7 grafikona
120 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 23.09.2022.
BASIC DOCUMENTATION CARD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875