TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje:          Nutricionizam

Znanstveno polje:                 Nutricionizam

Nastavni predmet:                 Upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane

Tema rada:    je prihvaćena na 70. sjednici Znanstveno – nastavnog vijeća održanoj
25.03. 2022.  godine

Mentor:          doc.dr.sc Marija Jukić - Grbavac

 

Praćenje pojavnosti zaostataka različitih kemijskih spojeva u medu Hercegbosanske županije

Ivana Grgić, broj indeksa 528

 

Sažetak:

Svježi med je viskozna tekućina sa velikom gustoćom koji ima jako higroskopno svojstvo, relativno nisku toplinsku provodljivost, nisku površinsku napetost i različite je boje koje su u osnovi sve varijante žute boje. U svom sastavu sadrži preko 300 kemijskih tvari koje pripadaju različitim kemijskim grupama. Rezidue predstavljaju količinu djelatne (aktivne) tvari pesticida, dodatnih tvari i produkata njihove razgradnje na biljci ili u biljci, biljnom dijelu, životinjskom proizvodu, prerađevinama, vodi ili tlu. U proizvodima namijenjenima prehrani, u trenutku stavljanja u promet, rezidui ne smiju biti iznad propisane tolerance , maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK) djelatne tvari (i proizvoda razgradnje te tvari) nekoga sredstva za zaštitu bilja u namirnici (stočnoj hrani). Kroz ovaj diplomski rad definira se što je to med, antibiotici u medu, rezidue u medu te kako je kontrolirana količina tih istih tvari u medu i ostalim pčelinjim proizvodima. Rad je podijeljen na teorijski i eksperimentalni dio- Dok teorijski rad donosi definiciju rezidua, eksperimentalni dio donosi istraživanje o količinama rezidua u medu u Hercegbosanskoj županiji, BiH.

 

Ključne riječi: med, rezidue u medu, antibiotici, pesticidi.

Rad sadrži:   

  • Stranica 58
  • Slika 10
  • Tablica 10
  • Literaturne reference 45

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. dr. sc. Marija Jukić- Grbavac, doc. -član-mentor
  2. dr. sc. Jozo Grbavac, prof.. -član
  3. dr.sc. Jozo Bagarić , prof. -član
  4. dr.sc. Anita Ivanković, izv. prof. -zamjenska članica

Datum obrane: 13. listopada 2022.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh