TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Voćarstvo II
Tema rada: je prihvaćena na 62. sjednici Znanstveno – nastavnog vijeća održanoj 30. ožujka 2021.
godine
Mentorica: dr.sc Paulina Šaravanja,docent
Tema rada: Utjecaj podloge na fenološka, pomološka svojstva sorata višnje Maraska i
Oblačinska

Bojana Borovac 472
Sažetak

Plodovi višnje (Prunus cerasus L.) se ubraja među najstarije voće u ljudskoj prehrani. Sorta Maraska
(Prunus cerasus var. marasca) je stara hrvatska autohtona sorta višnje. Oblačinska višnja je tip
domaće višnje, nastao spontanim križanjem. Sorte višanja uzgajaju na različitim vegetativnim i
generativnim podlogama. U proizvodnim nasadima kao podloga za višnju se najčešće koristi
sjemenjak rašeljke (Prunus mahaleb L.). Koristi se relativno veliki broj vegetativnih podloga kao što
su: F 12-I Colt, Wadenswill 101, St. Lucia 64, klon višnje Stocton Marello, Oblačinska, Avalska i
drugi tipovi domaće višnje. Nekada se kao podloga za višnju primjenjuje i izdanak višnje. Na početak
pojave fenofaza utječe nasljedna osnova sorte, a svakako još veći utjecaj ima i sama nasljedna osnova
podloge. Uz ova dva primarna činitelja, na rast i razvoj sorte utječu i klimatska obilježja životnog
prostora, svojstva tla, vremenski uvjeti u vegetacijskoj godini, ekspozicija, zdravstveno stanje stabla,
te agrotehničke i pomotehničke mjere koje se provode. Podloga utječe i na veličinu ploda, kao i na
druga svojstva ploda, ali prije svega, svojstva ploda su sortno obilježje.
Ključne riječi: sorte višanja Maraska, Oblačinska, podloge, fenofaze, veličina ploda.
Rad sadrži: 31 stranica
21 slika
5 tablica
38 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1. dr. sc. Radica Ćorić, izv.prof. predsjednica
2. dr. sc.Paulina Šaravanja, docent mentorica
3. dr. sc. Zrinka Knezović, izv.prof članica
4. dr.sc.Ana Mandić,docent zamjenski član/ica
Datum obrane: 04, studeni.2021.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh