TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Kemija hrane
Tema rada: je prihvaćena na 25. sjednici Fakultetskog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 13.04. 2016.
Mentor: dr. sc. Mirela Kopjar, izv. prof.
Pomoć pri izradi: dr. sc. Ante Lončarić
UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDATIVNU AKTIVNOST MODELNIH OTOPINA FENOLA I ŠEĆERA
Ružica Pehar, 226/DS
Sažetak: U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature (40°C, 60°C, 80°C i 100°C) na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera. Za određivanje antioksidativne aktivnosti upotrebljene su DPPH, ABTS i FRAP metode. Ispitivane su fenolne tvari katehin i kvercetin, te šećeri saharoza i trehaloza. Ispitivane su također i njihove kombinacije. U radu je izračunat i sinergistički, odnosno antagonistički učinak. Zagrijavanjem na 40°C, u sustavima sa dodatkom šećera utvrđen je sinergistički učinak, a u sustavu bez dodatka šećera antagonistički učinak. Zagrijavanjem sustava sa katehinom na 60°C došlo je do povećanja antioksidativne aktivnosti, dok je dodatkom šećera došlo do smanjenja. Zagrijavanjem na 80°C, u svim sustavima je utvrđen sinergistički učinak, kao i zagrijavanjem na 100°C. Rezultati istraživanja pokazuju važnost kemijskog sastava sustava ali i utjecaj temperature na međusobne interakcije između sastojaka sustava te utjecaj na antioksidativnu aktivnost.
Ključne riječi: fenoli, antioksidativna aktivnost, katehin, kvercetin, saharoza, trehaloza
Rad sadrži: 51 stranicu
31 sliku
7 tablica
0 priloga
69 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1. red. prof. dr.sc. Daniela Čačić Kenjerić, predsjednik
2. izv. prof. dr. sc. Mirela Kopjar, član-mentor
3. doc. dr. sc. Anita Ivanković, član
Datum obrane: 26. 09. 2016.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875