TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Vinarstvo
Tema rada: je prihvaćena na sjednici Fakultetskog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 2016.
Mentor: doc. dr. sc. Tihomir Prusina
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE CRNOG VINA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU DOMINIKOVIĆ
BARTUL DOMINIKOVIĆ
Sažetak: U Vrgoračkom vinogorju među crnim sortama najzastupljenije su Plavina crna, Merlot i Vranac. Vinogorje Vrgoračko jezero (polje) je brdovito, unutar kojeg se nalazi veće kraško polje Vrgoračko jezero. Ovo polje uglavnom predstavlja glavninu obradivih površina vinogorja. Obiteljsko gospodarstvo Dominiković godinama posjeduje vinograde zasađene navedenim sortama od kojih proizvode crno vino. Najzastupljenija sorta je Merlot, zatim Plavina i Vranac. Merlot je srednje bujna sorta, morfološki i funkcionalno hermafroditnog cvijeta, srednje veličine grozda 140 g, bobica srednje veličine, okrugla, tamnoplave boje. Vino je rubin – crvene boje, harmonično i prikladno za kupažiranje s crvenim vinima. Plavina je udomaćena sorta sjeverne Dalmacije. Plavina je bujna sorta, morfološki i funkcionalno hermafroditnog cvijeta. Vranac je najpoznatija crnogorska sorta, introducirala se u Dalmaciju prije tridesetak godina i to najprije na području Konavala, a zatim na području Vrgorca. Sorta je bujna, morfološki i funkcionalno hermafroditnog cvijeta. Grozdovi su srednje veličine, težine 1800 do 200 grama. Bobice su srednje krupne, jajolike. Pokožica je tanka i bogata obojenim tvarima. Zahvaljujući bogato nakupljenom šećeru, vino se odlikuje visokim alkoholom koji u početku pijenja daje slatkasti okus. Blage kiseline i punoća vina daju izvanredni sklad snage i pitkosti. Količina alkohola je od 12 do 16 vol.%, a ukupna kiselost je u rasponu od 5 do 7 g/L. dok je hlapljiva kiselost do 0.5 g/L. Ukupna kiselost zna varirati, a ovisi o rodu, tehnološkoj zrelosti, te klimatskim uvjetima. Vino je puno, bogato ekstraktom 20 do 27 g/L, uglavnom suho s 1 do 4 g/L reducirajućeg šećera.
Ključne riječi: Plavina crna, Merlot, Vranac, kemijski stav
Rad sadrži: 38 Stranica
9 Slika
10 Tablica
12 Literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1. doc. dr. sc. Tihomir Prusina, mentor
2. doc. dr. sc. Viktor Lasić, član
3. doc. dr. sc. Perica Bulić, član
4. doc. dr. sc. Anita Ivanković, zamjenski član
Datum obrane: 19. 10. 2016.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875