TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agrononmski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Prehrambeno inženjerstvo
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet:Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada: je prihvaćena na 62. sjednici nastavno znanstvenog vijeća 30.3.2021.g.
Mentor: Marija Jukić-Grbavac, doc.dr.sc.
Pomoć pri izradi: Marija Jukić-Grbavac, doc.dr.sc.
KVALITETA I HRANJIVA VRIJEDNOST SOKA OD ARONIJE
Ružica Šarčević
Sažetak: Posljednjih desetak godina zabilježena je sve veća potražnja za proizvodima od aronije na tržištu zbog njihovih visokih nutritivnih vrijednosti i pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka. Crnoplodna aronija (AroniamelanocarpaL.) voćna je vrsta koja je pobudila veliki interes kao jedna od najbogatijih izvora bioaktivih spojeva. Zbog svoje ljekovite moći spada u kategoriju „super voća”. Izraziti je antioksidans što ju razlikuje od drugog jagodastog voća. Rezultati ovog diplomskog rada prikazuju voćnu vrstu aroniju kroz povijest, njena kemijska svojstva, nutritivni sastav, mogućnosti prerade i tehnologiju prerade u sok. Opisana je morfologija biljke, najznačajnije vrste kao i agroekološki uvjeti za njezin uzgoj. S obzirom na karakterističan trpki i opor okus nije pogodna za konzumaciju u svježem stanju. Poznate su razne prerađevine kao što su džem, prah, čaj, liker, a svakako najpopularniji proizvod je sok od aronije koji se izdvaja iz bobica svježeg ploda. Proizvodnja i prerada aronije sve je popularnija, kako u svijetu tako i u BiH. Time se podiže svijest o njezinoj primjeni u prehrambene svrhe s obzirom na visok udio fitokemikalija, vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana. Budući na sva ljekovita svojstva, aroniju s razlogom nazivaju „namirnicom budućnosti“.
Ključne riječi: Kvaliteta, hranjiva vrijednost, sok, aronija
Rad sadrži: 32 stranica
8 slika
9 tablica
43 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 14.3.2022.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875