TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje:Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet:Tehnološko projektiranje ΙΙ

Tema rada:je prihvaćena na _56.__ sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj _14_. _5__. 20_. godine

Mentor/ica: Prof . dr. sc. Stela Jokić

Pomoć pri izradi: Marija Banožić, mag. preh. ing.

 

 

Naslov diplomskog rada: Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke

(Dejan Đerić, 415)

Sažetak(Sirutka je nusproizvod proizvodnje sira koja se dobiva nakon mliječnokiselinske fermentacije. S obzirom da protein sirutke nisu osjetljivi na djelovanje kiseline i enzima, ostaju nepromijenjeni tijekom koagulacije mlijeka i u cijelosti prelaze u sirutku. Sušenje raspršivanjem je proces tijekom kojeg otopina prelazi u suhi prah raspršivanjem u struji vrućeg zraka ili inertnog plina. Zbog niskog sadržaja vlage I niskog aktiviteta vode dobiveni prah je vrlo stabilan i otporan na mikrobiološke I kemijske promjene (oksidacija I reakcije hidrolize). Temperatura predstavlja kritični parameter tijekom ovog procesa.Što je temperature viša, sušenje je efikasnije, no s druge strane dolazi do oštećenja pojedinih termolabilnih komponenata te do značajnijeg utroška energije. Također kod praha može doći do higroskopnosti, ljepljivosti ili narušavanja kvalitete tijekom skladištenja. Stoga je pravilan odabir procesnih parametara neizbježan kako bi se proizveo stabilan proizvod, visoke kvalitete. Cilj ovog rada je istražiti učinkovitost sušenja raspršivanjem u proizvodnji protein sirutke. S obzirom na rastući trend konzumacije dodataka prehrani, te instant hrane, forma praha postaje sveprisutnija na tržištu. Provedbom sušenja raspršivanjem, proizvestće se prah sirutke s visokim udjelom proteina, teće se utvrditi utjecaj promjene temperature na iskorištenje I kvalitetu praha. Značenje predloženog istraživanja, ogleda se u maksimalnom iskorištavanju nusproizvoda mljekarske industrije (proizvodnje sira), u cilju dobivanja visokovrijednih proteina u obliku praha koji se mogu konzumirati samostalno ili implementirati u druge proizvode.)

Ključne riječi: (sušenje raspršivanjem, protein sirutke, nusproizvodi mliječne industrije)

Rad sadrži:  39 stranica

                    5 slika

                    8 tablica

                  57  literaturnih referenci

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. prof. dr. sc.Jozo Grbavac predsjednik
  2. Prof . dr. sc. Stela Jokić. član/ica – mentor/ica
  3. dr. sc.Marija Jukić Grbavac.član/ica-komentor
  4. prof. dr. sc. Anita Ivanković zamjenski član/ica

 

Datum obrane: dan,mjesec, godina (13.sječnja 2020)

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh