TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje:Biotehničke znanosti
Znanstveno polje:Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet:Tehnološko projektiranje ΙΙ
Tema rada:je prihvaćena na _56.__ sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj _14_. _5__. 20_. godine
Mentor/ica: Prof . dr. sc. Stela Jokić
Pomoć pri izradi: Marija Banožić, mag. preh. ing.
Naslov diplomskog rada: Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke
(Dejan Đerić, 415)
Sažetak(Sirutka je nusproizvod proizvodnje sira koja se dobiva nakon mliječnokiselinske fermentacije. S obzirom da protein sirutke nisu osjetljivi na djelovanje kiseline i enzima, ostaju nepromijenjeni tijekom koagulacije mlijeka i u cijelosti prelaze u sirutku. Sušenje raspršivanjem je proces tijekom kojeg otopina prelazi u suhi prah raspršivanjem u struji vrućeg zraka ili inertnog plina. Zbog niskog sadržaja vlage I niskog aktiviteta vode dobiveni prah je vrlo stabilan i otporan na mikrobiološke I kemijske promjene (oksidacija I reakcije hidrolize). Temperatura predstavlja kritični parameter tijekom ovog procesa.Što je temperature viša, sušenje je efikasnije, no s druge strane dolazi do oštećenja pojedinih termolabilnih komponenata te do značajnijeg utroška energije. Također kod praha može doći do higroskopnosti, ljepljivosti ili narušavanja kvalitete tijekom skladištenja. Stoga je pravilan odabir procesnih parametara neizbježan kako bi se proizveo stabilan proizvod, visoke kvalitete. Cilj ovog rada je istražiti učinkovitost sušenja raspršivanjem u proizvodnji protein sirutke. S obzirom na rastući trend konzumacije dodataka prehrani, te instant hrane, forma praha postaje sveprisutnija na tržištu. Provedbom sušenja raspršivanjem, proizvestće se prah sirutke s visokim udjelom proteina, teće se utvrditi utjecaj promjene temperature na iskorištenje I kvalitetu praha. Značenje predloženog istraživanja, ogleda se u maksimalnom iskorištavanju nusproizvoda mljekarske industrije (proizvodnje sira), u cilju dobivanja visokovrijednih proteina u obliku praha koji se mogu konzumirati samostalno ili implementirati u druge proizvode.)
Ključne riječi: (sušenje raspršivanjem, protein sirutke, nusproizvodi mliječne industrije)
Rad sadrži: 39 stranica
5 slika
8 tablica
57 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: dan,mjesec, godina (13.sječnja 2020)
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875