TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Tehnologija uljai masti
Tema rada:je prihvaćenana 62. sjednici Znanstveno –nastavnog vijećaodržanoj 30.03.2021. godine
Mentor/ica: prof. dr. sc. Tihomir Moslavac
Pomoć pri izradi: Daniela Paulik, kemijski tehničar
Naslov diplomskog rada : Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na stabilnost mješavine lanenog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja
(Ana Šušac, 467/DS)
Sažetak:Mikrovalno zagrijavanje je široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja, antioksidanasa i sinergista na oksidacijsku stabilnost mješavine hladno prešanog lanenog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja (40:60). Kao antioksidansi su korišteni:ekstrakt ružmarina (tip Oxy'Less CS), ekstrakt jabuke, propilgalat i butil-hidroksianisol. Limunska kiselina se koristila kao sinergist. Rezultati istraživanja prikazani su vrijednostima peroksidnog broja nakon mikrovalnog zagrijavanja.Mješavina hladno prešanog lanenog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja je zagrijavana u mikrovalnoj pećnici kod različite snage uređaja u vremenu pet minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod konstantne snage 300 W u različitom vremenskom periodu. Dobiveni rezultati pokazuju da primjenom veće snage uređaja i duljeg vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja mješavine ispitivanih ulja. Značajna efikasnost zaštite mješavine ulja od oksidacijskog kvarenja postignuta je dodatkom ekstrakta ružmarina tipa Oxy´Less CS.
Ključne riječi:laneno ulje, visokooleinsko suncokretovo ulje, antioksidansi, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost
Rad sadrži: 43 stranica
12 slika
5 tablica
2 grafikona
37 literaturnih referenci
Jezik izvornika:hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 15. studenog 2021.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875