TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje:       Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:              Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet:             Tehnologija ulja i masti

Tema rada:                          prihvaćena je na 62. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 30.03.2021. godine

Mentor:                               prof. dr. sc. Tihomir Moslavac

Naslov teme diplomskog rada: Utjecaj hladnog prešanja na proizvodnju konopljinog ulja

                                                               Anđelko Bulić, 478/DS

Sažetak: Sorte industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) uzgajaju se prvenstveno radi dobivanja sjemenki s visokim udjelom ulja (28-35 %), proteina (17-25 %) i sirove celuloze (13-17 %). Postupkom prešanja iz sjemenke proizvodi se jestivo hladno prešano ulje. Iskorištenje ulja tijekom prešanja predstavlja problem jer proizvođači ulja žele dobiti što veću količinu ulja. Primjenom pužne preše može se ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja i tipa pužnice te utvrditi kod kojih uvjeta se postiže najbolje iskorištenje ulja. Ulje dobiveno hladnim prešanjem intenzivnije je po okusu, boji i mirisu što ovu vrstu ulja čini skupljim od toplo prešanih ulja. Cilj ovog rada bio je ispitivanje utjecaja procesnih parametara prešanja sjemenki konoplje na efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Postupak prešanja osušene i neoljuštene sjemenke konoplje proveden je sa laboratorijskom kontinuiranom pužnom prešom. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: temperatura glave preše, frekvencija elektromotora te nastavak za regulaciju izlaza pogače. Prešanjem konoplje dobiveno je sirovo ulje te nusprodukti: pogača i uljni talog. Nakon prešanja provedeno je prirodno taloženje (sedimentacija) dobivenog sirovog ulja te vakuum filtracija kako bi se dobio konačni proizvod kvalitetno hladno prešano ulje. Osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog konopljinog ulja (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, udio vode, udio netopljivih nečistoća) određivani su međunarodnim standardnim metodama. Rezultati istraživanja pokazuju da se više ulja proizvede kod manje frekvencije elektromotora, manjeg nastavka za izlaz pogače i veće temperature glave preše. Tip pužnice utječe na iskorištenje ulja.

Ključne riječi: konoplja, ulje, prešanje, procesni parametri, tip pužnice

Rad sadrži: 48 stranica

                16 slika

                 9 tablica

                 0 priloga

                       41 literaturna referenca

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. dr. sc. Tihomir Moslavac, red. prof. - mentor
  2. dr. sc. Višnja Vasilj, doc. - član
  3. dr. sc. Stanko Ivanković, izv. prof. - član
  4. dr. sc. Jozo Grbavac, doc. - zamjenski član

Datum obrane: 15.11.2021.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh