TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultetSveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehnološke znanosti
Znanstveno polje: Nutricionizam
Nastavni predmet: Senzorska analiza
Tema rada: je prihvaćena na sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 2021. godine
Mentor/ica: Dr. sc. Marija Jukić Grbavac, doc.
Pomoć pri izradi: Dr. sc. Marija Jukić Grbavac, doc.

SENZORSKA PROCJENA RUŽIČASTIH VINA NA TRŽIŠTU BIH
Antonia Ćosić, 487/DS

Sažetak: Vina koja prije svega mame svojom ružičastom bojom u različitim nijansama
poprilično su zaboravljena zadnjih godina. Ružičasta vina, roze vina ili opolo po našem zakonu o
vinu su vina proizvedena od sorti crnog grožđa, dok je u nekim zemljama dopušteno kupažiranje
bijelih i crnih vina (Australija, Južna Amerika). Kako bismo proizveli ružičasto vino, grožđe ne
smije sadržavati tvari boje u soku, već samo u kožici. Ružičasta vina su po kemijskom sastavu i
organolepličkim svojstvima kategorija vina između bijelih i crvenih (crnih), okusom i kemijskom
sastavom slična su bijelim vinima, a bojom su slična crnima. Nazivamo ih ružice ili rumenke, a u
Dalmaciji opolo - pod kojim se podrazumijevaju rose vina intezivne boje. To su lagana, pitka
vina, često svježa, umjerenih koncentracija alkohola. Mnoga su proizvedena od visoko
kvalitetnih sorata. Boja ovih vina kreće se od veoma svijetlih kao što je boja crvenog luka, preko
boje trešnje, pa do vina zagasitih nijansi odnosno do ružičastih vina koja se približavaju crvenim
vinima, a posebno su tražena vina boje lososovog mesa. Rose vina mogu se proizvoditi od sorata
crnog grožđa kojima se boja nalazi u kožici, a imaju neobojen ili slabo obojen sok. Rose vina
možemo dobiti primjenom ugljena koji će skinuti boju crnom vinu, no po našem zakonu o vinu
takvo vino ne smije ići u promet kao ružica. Isto tako ružičasta vina se ne smiju proizvoditi
kupažom bijelog i crnog vina, već preradom mješavine crnog i bijelog grožđa.

Ključne riječi: senzorske analize, ružičasta vina

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh