TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilište u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Agronomija

Nastavni predmet: Prerada mlijeka

Tema rada: je prihvaćena na ___ sjednici Znanstveno–nastavnog vijeća održanoj ___.___.20__. godine

Mentor: doc.dr.sc.Marija Jukić Grbavac.

Utjecaj sezone na sadržaj ureje u mlijeku ovaca, koza i krava

 (Jako Niče,428/DS)

Sažetak: Istraživanja tijekom zadnjih 20-ak godina ukazala su da je sadržaj ureje u mlijeku pouzdan i iskoristiv indikator statusa opskrbljenosti mliječnih životinja energijom i proteinima. Optimalna koncentracija ureje u kravljem mlijeku je poznata, dok je u ovčjem i kozjem mlijeku podataka o koncentraciji ureje zbog njegove manje ekonomske važnosti, sezonske poliestričnosti i različitog načina uzgoja i držanja ovaca i koza relativno malo. Glavne odrednice stvaranja ureje u mlijeku jesu količina sirovih proteina u obroku i omjer proteinskog i energetskog dijela obroka. Hranidba mliječnih životinja s prekomjernom količinom sirovih proteina i energetski neuravnotežena hranidba uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu, uz oslobađanje amonijaka i porast koncentracije ureje u krvi i mlijeku, što može nepovoljno utjecati na proizvodnju, koagulacijske osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reproduktivne odlike tih životinja. Međutim, osim hranidbe, postoje i drugi čimbenici koji utječu na koncentraciju ureje u mlijeku, a to su pasmina, stadij i redoslijed laktacije, vrijeme mužnje, sezona, tjelesna masa, veličina legla, proizvodnja i kemijski sastav mlijeka. Cilj istraživanja  je utvrditi značajnost utjecaja sezona na sadržaj ureje u mlijeku ovaca, koza i  krava kao metabolita razgradnje dušičnih spojeva u probavnom sustavu mliječnih ovaca, koza i krava.

 

Ključne riječi: ureja, sezona, ovčje mlijeko, kozje mlijeko, kravlje mlijeko

Rad sadrži: 55 stranica, 7 tablica, 11 slika, 54 literaturne reference

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. dr. sc. Marija Jukić –Grbavac, doc. –mentorica
  2. dr.sc. Stanko Ivanković, red. prof. –član
  3. dr. sc. Jozo Grbavac, prof. -član
  4. dr.sc. Anita Ivanković, izv. prof. -zamjenska članica

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh