TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

 

Znanstveno područje:      Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:             Prehrambeni inženjerstvo

Nastavni predmet:            tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda

Tema rada                        prihvaćena na 62. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 30.03.2021.g.

Mentor:                             dr.sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.

 

Kvaliteta i hranjiva vrijednost sira iz mljekare Perfetto plus

Valentina Bošnjak, 453/DS

Svrha  ovog rada je kvaliteta kao mjera ili pokazatelj uporabne vrijednosti nekog proizvoda ili usluge u udovoljavanju precizno definirane potrebe u određenim okolnostima, kada proizvod ili usluga razmjenom postaje roba, pri čemu se može govoriti sa stajališta potrošača , proizvođača, tržišta i sa stajališta društva. Kvaliteta predstavlja stupanj potvrde nekog proizvoda ili usluge na tržištu kao robe koja pritom stvara višak vrijednosti. Kvalitetu živežnih namirnica određuju  pojedinačno ili u interakciji sljedeći čimbenici: zakonski propisi o kvaliteti, senzorička kvaliteta, prehrambeno-fiziološka kvaliteta, tehnološka kvaliteta i socio-ekološka kvaliteta. Prehrambeno-fiziološka kvaliteta predstavlja: hranjivu vrijednost, štetne tvari, dodatke, esencijalne i balastne tvari u proizvodu. Cilj  ovog diplomskog rada je utvrditi sadržaj vode fizikalno-kemijskim analizama, pepeo, masti, ugljikohidrate i bjelančevine. Iz rezultata analiza izračunat će se energetska vrijednost te udio pojedinih hranjivih sastojaka te rezultate statistički obraditi. U teoretskom djelu opisujemo sirovinu za proizvodnju sira, te tehnološku proizvodnju sira. Analizirali smo proizvod  iz mljekare Perfetto plus.

 

Ključne riječi: mlijeko, sir, tehnološki postupci, fizikalno kemijske analize

Rad sadrži: 38 stranica, 9 slika, 5 tablica , 2 grafa, 10 literaturnih referenca

Jezik izvornika: Hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. Dr.sc. Marija Jukić – Grbavac, doc. – mentor
  2. Dr.sc. Jozo Grbavac, izv. prof.-član
  3. Dr.sc. Brankica Kartalović, doc. – član
  4. Dr. sc. Anita Ivanković, prof. – zamjenski član

 

Datum obrane: listopad, 2021.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh