TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Prehrana i zdravlje
Tema rada: je prihvaćena na 55 sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća održanoj 28.2.2020.
Mentor: dr.sc. Ivan Vasilj, red.prof.
Zdravstvena ispravnost živežnih namirnica i predmeta opće uporabe u Federaciji Bosne i Hercegovine i

prikaz stanja po županijama u razdoblju 2014.-2018

Dragan Zeko 384/DS

Sažetak: Pod bolestima uzrokovanih hranom podrazumijevaju se one koje nastaju nakon konzumiranja hrane
kontaminirane patogenim mikroorganizmima, mikrobnim toksinima, kemijskim tvarima, te onečišćenim biljnim
ili animalnim otrovima. Zdravstvena neispravnost namirnica uključuje pronalazak štetnih tvari koje mogu
ugroziti zdravlje ljudi. Namirnice su idealan medij za rast i razmnožavanje mikroorganizama te se putem njih
mogu prenositi različite zarazne bolesti. Također, mogu sadržavati i specifične uzročnike bakterijskih trovanja
ljudi kao i mikroorganizme koji mogu dovesti do stvaranja različitih otrovnih tvari.

Ključne riječi: Namirnice, predmeti opće uporabe, zdravstvena ispravnost, kontrola.
Rad sadrži: stranica 51
slika 1
tablica 20
literaturnih referenci 48
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:

1. dr.sc. Ivan Vasilj, red.prof..
2. dr. sc., Anita Ivanković, izv.prof.
3. dr. sc., Višnja Vasilj, izv.prof.
4. dr. sc., Zrinka Knezović, izv.prof.

Datum obrane: 02.07.2021.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh