TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada: prihvaćena je na 56. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 14. 5.2020. godine
Mentor: dr. sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.
Tehnička i tehnološka rješenja uređenja objekta za preradu 300 litara mlijeka na poljoprivrednom gospodarstvu
Martina Zeljko, 382/DS
Mlijeko je neizostavna namirnica u svim fazama čovjekovog života. U nutritivnoj vrijednosti mlijeka ističe se biološka vrijednost njegovih proteina te sastav mineralnih tvari i vitamina. Konzumacija mlijeka ima dokazano pozitivno djelovanje na probavu, apsorpciju hranjivih tvari, rad srca, kontrakciju mišića, rast kostiju i zubi, a zbog mliječne masti mlijeko je i važan izvor energije (Tratnik i Božanić, 2012).Prerada mlijeka na farmama nudi se kao prikladna alternativa i jedno od rješenja za poljoprivredna gospodarstva koja se danas, više nego ikad, suočavaju s problemom niske profitabilnosti mlijeka. U ovom radu biti će predstavljeni tehnički, tehnološki i pravni zahtjevi uređenja prostora za preradu mlijeka na farmi. U izabranom zadatku postavljen je cilj dati tehnička i tehnološka rješenja uređenja objekta za preradu 300 litara mlijeka na poljoprivrednom gospodarstvu u Širokom BrijeguLLAETH. U teorijskom dijelu opisuje se mlijeko, sir, organizacija rada u objektu, te što je sve potrebno da se osigura odgovarajuća sigurnost proizvoda. Osim toga predstavljaju se pravni zahtjevi uređenja objekta za preradu mlijeka, definira potrebna opremu na poljoprivrednom gospodarstvu, te se u skladu s tim opisuje primjer jednostavnog ili nešto složenijeg rješenja uređenja prostora za preradu mlijeka. U eksperimentalnom dijelu prikazani su rezultati fizikalno-kemijskih i mikrobioloških analiza koje su provedene u laboratoriju Veterinarskog zavoda u Bihaću. Opisan je i tehnološki postupak proizvodnje kozjeg sira iz mijeha na poljoprivrednom gospodarstvu LLAETH.Rad se zaključuje rezultatima i raspravom u kojima su predstavljeni tlocrt objekta za preradu 300 litara mlijeka na poljoprivrednom gospodarstvu LLAETH i izrađena proizvođačka specifikacija i deklaracija kako bi proizvedeni kozji sir iz mijeha bio siguran za konzumaciju na tržištu BiH.
Ključne riječi:mlijeko, sir, prerada mlijeka, tehnološki postupak, uređenje objekta, tlocrt
Rad sadrži: 50 stranica
10 slika
3 tablice
0 priloga
26 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 23.10. 2020.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875