TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstvenopodručje:Biotehničkeznanosti

Znanstvenopolje:Prehrambenatehnologija

Nastavnipredmet:Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda

Temarada:je prihvaćenana 39. sjedniciFakultetskogvijećaodržanoj 28.03.2018. godine

Mentor:doc. dr. sc. Jozo Grbavac

 

PROIZVODNJA I KAKVOĆA SVJEŽEG KRAVLJEG SIRA PROIZVEDENOG U OPG-u

Ljubica Kožul, 329/DS

Sažetak:Svježi sir je proizvod nastao izdvajanjem bjelančevina, masti, mineralnih soli I vitamina iz mlijeka pod djelovanjem bakterija mliječno-kiselog vrenja. To je vrsta sira koji se konzumira odmah nakon završnog ocjeđivanja gruša. Za proizvodnju se koristi termički obrađeno mlijeko i sirilo koje je kombinacija tvorničkog sirila i alkoholnog octa. U radu je detaljnije opisan sastav svježeg sira, tehnološki postupak proizvodnje, načini koagulacije i sinereza, sredstva zasirenje mlijeka, te mlijeko kao polazna sirovina za dobivanje krajnjeg proizvoda. Na Veterinarskom zavodu u Bihaću je ispitana fizikalno-kemijska i  mikrobiološka ispravnost uzorka svježeg sira proizvedenog u OPG-u. Rezultati fizikalno-kemijske analize potvrđuju da se radi o svježem, mekom siru, a rezultati mikrobiološke analize potvrđuju da je svježi sir mikrobiološki ispravan I siguran za konzumiranje. Organoleptička ocjena sira, provedena anketiranjem 30 osoba, pokazuje visoke rezultate. Iz svega navedenog možemo zaključiti da sir proizveden u OPG-u odgovara zakonskoj legislativii da je veoma dobre kvalitete.

Ključneriječi: svježi sir, mlijeko, kakvoća

Rad sadrži:     36 stranica

16 slika

9 tablica

1 grafikon

0 priloga

30 literaturnihreferenci

Jezikizvornika: hrvatski

SastavPovjerenstvazaobranu:

  1. sc. JozoGrbavac, doc. -član-mentor
  2. sc. MarijaJukić –Grbavac, doc. -član
  3. sc. StankoIvanković, red. prof. -član

 

Datum obrane: 15. listopad 2018.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh