Studenti Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru su posjetili pogon za preradu ribe Žuvela gdje su vidjeli kako se od svježe ribe dolazi do gotovog konzerviranog proizvoda. Tvrtka Žuvela d.o.o. je obiteljska tvrtka osnovana 1992. godine. Od samih početaka osnovna djelatnost tvrtke je otkup i prodaja - izvoz svježe bijele ribe. Nedugo nakon, pokrenuli su konfekcioniranje i preradu jadranske ribe i morskih plodova da bi od 2007. godine osnovali tvrtku Žuvela HB d.o.o. sa sjedištem u Stocu. Iako je tvrtka bazirana na preradu i proizvodnju sitne ribe (srdele i inćuni) u sezoni prerađuju i lignje.
Nakon Stoca studenti i nastavno osoblje su posjetili Čapljinu gdje se nalazi pekarska industrija Krešić Mlini. Obitelj Krešić se od davnina bavila mlinarstvom, a 1991. godine su otvorili svoju prvu pekaru u Čapljini. Od 2005. godine proširili su svoj pogon te su počeli proizvoditi i tjesteninu. Proizvode više vrsta kruha i peciva u modernim kuhinjama te po tradicionalnoj recepturi, a tjestenina, koja se pravi bez aditiva i konzervansa, se prodaje diljem BiH.

U okviru manifestacije „Znanstveni dan“, održane u ponedjeljak 9.12.2019. godine, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirao je radionicu u sklopu projekta MD.net. Pod vodstvom koordinatora projekta, doc. dr.sc. Jurice Primorca, na radionici su razmatrane mogućnosti razvoja inventivnih proizvoda povezanih s tradicionalnom, mediteranskom prehranom. Spomenuta problematika okupila je i brojne proizvođače koji su, uz sudjelovanje u radionici, imali priliku izložiti, ali i prodavati svoje proizvode svim posjetiteljima Znanstvenog dana.
Ideje koje je radionica iznjedrila dorađivat će se na idućim radionicama s ciljem dobivanja proizvoda koji će biti predstavljen svim partnerima projekta. Novi proizvodi koji će nastati kroz ovaj projekt trebali bi ponuditi inventivnost u tradiciji, odnosno odražavati tradicionalne vrijednosti Mediterana i ujedno biti moderni kako bi bili konkurentni na prehrambenom tržištu naše regije.
Na međunarodnom tečaju Mediteranske prehrane održanom u Farou (Portugal), sudjelovale su Nikolina Kajić, viši asistent sa Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Maja Lopin iz Javne ustanove Radimlja Stolac.
Međunarodni tečaj mediteranske prehrane, koji je pohađalo preko 50 partnera MD.net, nacionalni treneri, dionici i govornici; imao je za cilj pripremiti partnere za provedbu nacionalnih obuka koje će se odvijati tijekom prvog semestra iduće godine.
Tečaj je bio strukturiran u tri tematska panela: 1) Prirodni i kulturni krajolik 2) Prehrambena i gastronomska baština i 3) Kulturna baština i turizam. Svaki od ovih panela imao je predavače koji su predstavljali akademski, javni i poslovni sektor. Nakon prezentacija, održan je okrugli stol za razmjenu iskustava između predavača i polaznika. Uz panele organizirana je radionica na kojoj su sudionici razgovarali o tome kako cijeniti i promicati mediteransku ishranu. Treći dan studijske posjete bio je usredotočen na prikazivanje različitih iskustava koja odražavaju mediteranski način života u Algarveu.

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875