U sklopu programa mobilnosti (Erasmus + Mobility) na Sveučilištu za prirodne znanosti iz Praga, Češka (CZU Česká zemědělská univerzita v Praze), boravilo je nastavno i tehničko osoblje sa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru. Na navedenom sveučilištu boravili su: doc.dr.sc. Leona Puljić, doc.dr.sc. Predrag Ivanković, doc.dr.sc. Vinko Batinić, Ljilja Bulić (voditeljica referade) i Jerina Majstorović (samostalni laborant).
Kroz tjedan dana trening aktivnosti, naši zaposlenici imali su priliku vidjeti botanički vrt, sveučilišnu pivovaru, laboratorije opremljene suvremenom i sofisticiranom opremom kao i 50 kilometara od Praga udaljenu agrošumarsku farmu u Miskovicama u blizini Kutne Hore (grada pod zaštitom UNESCO-a). Djelatnici APTF-a su također nazočili spektakularnom programu promocije studenata Fakulteta agrotropskih znanosti. Navedenu studijsku posjetu organizirala je prof.dr.sc Iva Kučerová, sa Zavoda za održive tehnologije kojoj se ovim putem zahvaljujemo. Ovakve mobilnosti ojačavaju već dobru suradnju sa Fakultetom agrotropskih znanosti iz Praga, te se na taj način dodatno otvaraju nove mogućnosti znanstvene suradnje i novih projekata.
U četvrtak, 22.lipnja na pokusnom poligonu Agronomskog i prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Rodoču je organizirana berba višanja. Ovogodišnju berbu višanja su obavili članovi uredništva Studentskog časopisa Agronomskog i prehrambeno - tehnološkog fakulteta Trut(h) i studenti lll. godine preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije u sklopu vježbi iz kolegija Proizvodnja jakih alkoholnih pića.
Na lokalitetu pokusnog poligona u Rodoču nalazi se manji nasad s 250 stabala višnje Maraske starosti 12 godina. Od višanja je planirano pravljenje rakije višnje, kroz čiji će proces studenti i praktično usavršiti već stečena teorijska znanja iz ovog kolegija. Nakon vrijednog rada Studentski zbor APTF-a je organizirao druženje uz roštilj na kojem su ugostili i dvoje kolega iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Posebno želimo zahvaliti profesorima i fakultetskom osoblju, koji su unatoč visokim temperaturama odvojili svoje vrijeme za pomoć pri provedbi ovog projekta.
U periodu od 5. do 9. lipnja 2023 u Mostaru na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Mostaru održana je radionica o preradi mlijeka, koju je izvodila prof. Veronika Legarová, Ph.D., uz podršku eksperta za mlijeko i mliječne proizvode sa APTF-a dr.sc. Mariju Jukić Grbavac. Dr. Veroniku Lagerova je istraživač i stručnjak za preradu mlijeka sa Odsjeka za znanost o hrani, Fakulteta agrobiologije, prehrane i prirodnih resursa, Češkog sveučilište prirodnih znanosti u Pragu. Za provedbu ove radionice značajnu tehničku podršku je imala od svoje doktorandice Ing. Anna Šebová.
Provedba radionice je bila usmjerena na preradu mliječnih proizvoda. U okviru ove aktivnosti polaznici radionice upoznali su se s mogućnostima obrade nusprodukta u proizvodnji mlijeka. Točnije, dobili su mogućnosti prerada sirutke, nusproizvoda kod proizvodnje sira, odnosno mlaćenice, koja se proizvodi tijekom proizvodnje maslaca. S obzirom na to da je proizvodnja oba ova proizvoda (sir i maslac) posljednjih godina porasla, potrebno je stalno razvijati nove načine iskorištavanja njihovih nusproizvoda. Na primjer, u prosjeku, proizvodnja sira stvara devet puta više sirutke nego sam sir. S tako velikom količinom od milijuna tona godišnje, potrebno je i dalje raditi na njegovom iskorištavanju. Zahvaljujući svom sastavu, sirutka nudi nebrojene mogućnosti korištenja. Zbog svojih fizikalno-kemijskih svojstava i dragocjenog nutritivnog sastava, sirutka je posebno pogodna za proizvodnju aromatiziranih i pića bez okusa. Fermentacija je odličan način za daljnju preradu sirutke i produljenje njezinog roka trajanja, što rezultira fermentiranim napitcima na bazi sirutke. Fermentacija bakterijama mliječne kiseline proizvodi biološki aktivne tvari, egzopolisaharidi, organske kiseline, jednostavniji šećeri i mijenja organoleptička svojstva proizvoda, posebno njegovu konzistenciju, okus i miris. Kada se kvasci koriste, može se proizvesti mala količina alkohola i ugljičnog dioksida, što može rezultirati blago pjenušavim pićem.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875