U četvrtak 05.09.2024. u 9h na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. hab. Renata Kazimierczak iz Poljske, Voditelj Odjela za hranu iz ekološkog uzgoja će održati predavanje na temu Hrana iz ekološkog uzgoja - aspekti kvalitete, sigurnosti i zdravlja. Kao profesor radi u Glavnoj školi za seoska gospodarstva u Varšavi. U svojoj istraživačkoj djelatnosti bavi se različitim aspektima kvalitete sirovina i proizvoda iz ekološke proizvodnje u odnosu na njihove slične iz konvencionalne proizvodnje. Također se bavi utjecajem hrane iz ekološkog uzgoja na zdravlje ljudi i životinja, razvoj ekološke poljoprivrede u Poljskoj, Europi i svijetu. te održiva proizvodnja i potrošnja. Predavanje su namijenjena nastavnom, nenastavnom osoblju i studentima APTF-a i široj zainteresiranoj javnosti.

Tijekom radionice održane na Agronomskim i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 5. do 8. kolovoza 2024. sudionici su imali priliku upoznati se s osnovnim tehnološkim postupcima proizvodnje svježeg sira od različitih vrsta mlijeka (kravljeg i kozjeg), kao i pripremu Halloumi sira. Nakon teorijskog predavanja uslijedila je senzorska analiza sira podrijetlom iz Češke i lokalnih sireva od kozjeg i kravljeg mlijeka proizvođača Marka Buhača i njegovih kooperanata iz Sirana Llaeth. Na radionici su bili prisutni i ocjenjivači sira sa Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, koji su svojim savjetima i komentarima, doprinijeli upriličenoj raspravi o kušanim proizvodima. Održana je priprema i degustacija napitaka od sirutke s okusom čokolade, vanilije i s okusom mango-marakuje. Tijekom cijelog trajanja radionice odvijala se intenzivna rasprava i razmjena iskustava između proizvođača, studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta sa voditeljima radionice dr.sc. Veronike Legarove, doc. sa Češkog Sveučilišta Prirodnih znanosti u Pragu, i dr.sc. Marije Jukić Grbavac, doc. sa Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta. Voditeljice su razvile izvrsnu suradnju prije dvije godine i nadamo se da će biti plodonosna i uspješna, kao i svaki drugi oblik suradnje koji veće duži niz godina ostvarujemo sa Sveučilištem u Pragu, na čijem smo ukazanom povjerenju iskreno zahvalni.

Sukladno Natječaju za upis studenata u prvu godinu studija akademske 2024./2025. god., pristupnici zaključno sa rednim brojem 5. (pet) s liste mogu izvršiti upis u prvu godinu preddiplomskog studija agronomije u statusu redovitih studenata za koje sredstva osiguravaju nadležna županijska ministarstva, a ostali pristupnici s liste mogu izvršiti upis u statusu redovitih ili izvanrednih studenata koji sami plaćaju svoj studij.

Rang Lista

Upisi se vrše u referadi Fakulteta od 8.7. - 19.7. 2024. god. u vremenu od 9-12 h.

Prilikom upisa studenti su obvezni donijeti:

  1. Originalne dokumente (ako su se natjecali s ovjerenim preslikama)
  2. Jedna fotografija formata 4x6 cm
  3. Upisni materijal uzima se na fakultetu i plaća se uz upisninu.
  4. Uplatnicu od 10,00 KM za Studentski zbor Sveučilišta – Žiro račun (KM):
        3381302231566875
  5. Uplatnicu za troškove studija-školarina za I. semestar u iznosu od 700,00 KM ( upisnina i upisni materijal), ako sami plaćaju svoj studij, odnosno uplatnicu za troškove upisnine  u I. semestar u iznosu od 200,00 KM (upisnina i upisni materijal) ako studiraju uz potporu Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa. Žiro račun (KM): 3381302271314953

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top