U okviru 65. turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije „Dani berbe grožđa, Brotnjo 2020“, djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru održali su stručna predavanja na temu vinogradarstva i vinarstva. Dvorana podruma Andrija u Paoči bila je mjesto okupljanja vinogradara i vinara koji su došli na predavanje ali i promociju knjige Vinske priče – Bosna i Hercegovina“ autora Željka Garmaza.

Prof.dr.sc. Ivan Ostojić je održao predavanje na temu „ Fitoplazma-zlatno žutilo vinove loze-velika prijetnja hercegovačkim vinogradima„ tijekom kojega je upozorio na simptome zaraze fitoplazmom, načine širenja zaraze, trenutno stanje u BiH i mjere koje bi se trebale provesti na području Hercegovine kako zlatna žutica, kao vrlo ozbiljna bolest vinove loze, ne bi uzrokovala znatne gubitke u vinogradarsko-vinarskom sektoru. Profesor Ostojić je posebno istaknuo činjenicu da se bolest ne može suzbijati kemijskim pripravcima, već da treba suzbijati vektore koje prenose bolest sa zaraženih na zdrave trsove. Istaknuto je da je fitoplazma prisutna u nama susjednim državama u kojima se već sprovode mjere krčenja zaraženih vinograda.

U petak 7. kolovoza su u Neumu, u organizaciji Općine Neum, te uz suorganizatora Federalni agromediteranski zavod Mostar, te partnere manifestacije Interreg i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru. Službeno otvoreni 3. „Dani Mediterana Neum“.

Od petka do nedjelje, tim su povodom, postavljeni štandovi na kojima su se mogli pronaći specifični mediteranski poljoprivredni proizvodi, a sve u cilju boljeg prezentiranja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora regije, te stvaranje ambijenta za razvoj agroturizma, odnosno spajanje lokalnih proizvođača s domaćim i stranim turistima. Ovo je idealna prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, te da se nabave neki od kvalitetnih prerađevina i proizvoda/plodova.

Pored lokalnih proizvođača, priliku za prezentaciju svojih proizvoda imali su i izlagači iz drugih gradova FBiH i RS, te Republike Hrvatske i Crne Gore. Posjetiteljima je pružena mogućnost da na jednom mjestu vide, kušaju i uživaju u plodovima koji ovu regiju čine posebnom, kao što su suhomesnati proizvodi, različite vrste sireva, grožđe, smokve, maslinova ulja, med, likeri, proizvodi i prerađevine od ljekovitog i aromatičnog bilja i sl.

Na svečanom otvorenju, upriličenom u petak, okupljenima se, u ime Agronomskog i prehrambeno-tehnološki fakulteta Sveučilišta u Mostaru, obratio voditelj projekta docent dr. sc. Jurica Primorac. Tijekom manifestacije održana je i kokreacijska radionica gdje su se prikupljale ideje za nove inovativne mediteranske proizvode, koje bi eventualno mogli biti podržani projektom MD.net kroz pilot projekt.

U akademskoj 2020./2021. godini Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet vrši UPISE u I. godinu preddiplomskih studija na II. roku do 25.9.2020. godine (također je moguće izvršiti prijavu online) više na sljedećim linkovima:

Prijava i upisi u prvu godinu preddiplomskih studija akademske 2020./2021. godine


Online prijava za upis na prvu godinu preddiplomskih studija 


Kako popuniti upisni materijal - svi upisni materijali se dobiju uz kupovinu indeksa (knjižara Ziral)


 

VGUK

Contacts

Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

FACULTY ACCOUNTS

Bank account (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Foreign currency account: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Bank account Student Union (KM):  
3381302231566875

Go to top